КНСБ настоява незабавно да се отменят актовете, наложени от МВР на синдикалните членове от „Ремотекс Раднево“ ЕАД

STZAGORA.NET
За втори пореден ден вчера работници, специалисти и служители от „Ремотекс Раднево“ ЕАД излязоха на протест заради неизплатени работни заплати от м. февруари до м. декември 2013 г. и неполучен аванс за м. януари 2014 г. В нарушение на чл. 245 от Кодекса на труда за този период работодателят не изплаща на работниците и служителите задължителните 60% от брутното трудово възнаграждение.

Над 540 работници от 24 октомври 2013 г. са в престой с надежда да се запази заводът и трайните работни места.

Търпението на настоящи и бивши работещи в дружеството бе изчерпано и през последните два дни (20-21 януари 2014 г.) бяха проведени спонтанни протести на асфалтовото платно на пътя между Раднево и Нова Загора пред сградата на „Ремотекс Раднево“ ЕАД, като за по половин час бе спирано движението по пътя.

След вчерашния спонтанен протест в РПУ–Раднево са били привикани и са съставени актове на:

Бойка Раднева (Боева) – общински координатор на КНСБ в град Раднево;
Живко Господинов – председател на основната синдикална организация на КНСБ в „Ремотекс Раднево“ ЕАД;
Константин Лесингеров – работник „Ремотекс Раднево“ ЕАД;
Пенко Русев – работник в „Ремотекс Раднево“ ЕАД.

Ръководството на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ настояват незабавно да бъдат отменени актовете, наложени от служители на РПУ–Раднево на синдикалните лидери и двамата работници в дружеството, които не са организатори на вчерашния протест (те бяха организатори на протестните акции от 13 до 20 декември 2013 г.).

Спонтаните протести са израз на законното право на българските граждани, дадено им от чл. 4 от Европейската социална харта (ревизирана), според който държавата трябва да гарантира ефективното упражняване на правото на справедливо възнаграждение, достатъчно да осигури на тях и на техните семейства прилично жизнено равнище, припомнят от РКС на КНСБ – Стара Загора.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн