Илия Златев: Не подкрепям АБВ. Може и да ме сменят на конференцията – не съм незаменим

STZAGORA.NET
В предаването “Още по темата” на ТВ “Стара Загора” тази сутрин в разговор с водещата Велизара Цонева председателят на Общинския съвет на БСП Илия Златев отговори на въпроси, свързани с отношението му към движението АБВ. В резюме той каза следното:

Рестартът на движението АБВ буди изключително безпокойство в редиците на БСП. В основните партийни организации случилото се бе посрещнато много остро. В БСП – Стара Загора преобладават рязко негативните оценки за станалото, тъй като проектът във всички случаи работи срещу социалистическата партия и ще отклони гласове от нея.

Тази реакция е нормална. Не подкрепям развитието на процесите вляво по този начин, тъй като не са изчерпени средствата за решение на проблемите в самите партийни структури.

Моята позиция по проекта АБВ е: Ако реша да го подкрепя, веднага ще си подам оставката като председател на ОбС и като член на БСП.

Но не бива да се преминава от една крайност в друга. Нека се въздържим от обидни квалификации като “предатели” и “родоотстъпници”, “партията ти е дала толкова много, ти си взел, а не си дал” към нашите доскорошни другари. Аз никога не бих говорил по този начин, но не можем да очакваме това от всички членове на БСП.

Отговорността, която носи Станишев, е огромна. Затова е разбираема острата му реакция през последните дни. Когато една голяма и разнородна партия като БСП е притисната, когато тя съзира в тази ситуация опасност за себе си, тръгват подобни процеси.

Но има една приказка: “Всяко зло – за добро”. Такива процеси вляво няма начин да не се отразят изключително оздравително. Дошло е времето да си отговаряме на ясно зададени въпроси по нерешените проблеми.

По устав всички членове на БСП, които влизат в други листи, няма никакъв проблем да бъдат изключени по решене на основните им партийни организации или на съответния контролен орган. Но политиката е дълбоко емоционална дейност и има опасност от излишно героизиране. Тепърва ще наблюдаваме процесите около АБВ – основателите му са авторитетни и умни хора, знаят какво правят, и е напълно възможно част от тях доброволно да напуснат БСП.

Шири се мит, че Георги Първанов има свои хора в Стара Загора. Не. БСП – Стара Загора е организация със 120-годишна история и не е нито на Първанов, нито на Станишев.

След първоначалния шок хората започнаха да разсъждават и мисля, че нещата ще си дойдат на мястото.

Преди предстоящата конференция на БСП – Стара Загора в събота бяха тиражирани манипулативни твърдения относно решението на Общопартийната контролна комисия. А то се състои от 3 точки: приема информацията от разследващата комисия, отчита, че би било неправилно свикването на извънредна конференция и че е в правото на делегатите на редовната конференция, ако съберат достатъчно мнозинство, да разгледат партийното положение на председателя и на ръководството на общинската организация. Тази конференция е посветена най-вече на предстоящите евроизбори, но няма да отмине и въпроса с АБВ.

Към момента няма сигнали от основните партийни организации за техни искания за изключване на чренове. Не е в правомощията на конференцията да изключва. Конференцията може да смени председателя. Ще посрещна това нормално – не съм незаменим. Каквото реши конференцията. Те са ме избирали, те ще ме изхвърлят. Въпросът е на другия ден какво правим. Не е заради декларацията за Станишев от лятото. Нещата са по-дълбоки. Не ми се връзва схемата – дайте да сменим целия партиен съвет преди изборите.

Ако ме сменят, ще пожелая успех на новия председател и ще му кажа, че раницата, която слага на гърба си, е изключително тежка с оглед на обстановката в страната.

През 2007 г. имаше избори за Европарламент. Тогава се явиха три листи вляво: на БСП, Партията на българските комунисти и на социалдемократите. БСП спечели 5 места в ЕП, но втората и третата листа откъснаха 60 000 гласа.

Надявам се на конференцията в събота да надделее добрият тон. Конфронтацията в обществото е висока поради това, че живеем много бедно. Това е реакция на целия преход.

Никой няма интерес в момента от дестабилизация на БСП – това ще се отрази не само на партията, но и на цялото общество.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн