Посланик Ксавие дьо Кабан връчи високо френско отличие на зам.-кмета на Стара Загора Иванка Сотирова

STZAGORA.NET

Иванка Сотирова получи поздравления за отличието от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров


Посланикът на Франция у нас Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан връчи днес Националния орден за заслуги на Франция на зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова. Отличието й се дава в знак на признание за многогодишната й работа в сферата на образованието и обучението на френски език в продължение на 30 години – първоначално като преподавател, а след това и като директор на Гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан” в Стара Загора и член на Управителния съвет на Алианс Франсез – Стара Загора, както и за цялостната й дейност в утвърждаването на франкофонията в България и за развитие на българо-френското културно сътрудничество и обмен.

“Вашата енергия, която влагате в работата си в кметството на община Стара Загора, както и Вашата предходна, настояща и бъдеща дейност в услуга на френския език, на франкофонията, Ви правят основен партньор на посолството на Франция в България” – каза посланик Ксавие дьо Кабан в обръщението си към Иванка Сотирова.

Церемонията по връчването на отличието се състоя пред барелефа на първия кмет на Стара Загора Петко Славейков, в присъствието на кмета Живко Тодоров, председателя на Общинския съвет Емил Христов и сътрудници на френското посолство.

“Благодаря Ви за това признание, което получавам за втори път от Република Франция чрез посолството й (първото отличие на Иванка Сотирова е “Орден на академичните палми на Франция” – бел. ред.). Голямото европейско семейство, в което сме приети, ни дава възможност да се съизмерваме, а моят критерий винаги е бил стилът и културата на Франция. Много бивши ученици на ГПЧЕ “Р.Ролан”, работещи вече на високи позиции, доказват, че много по-добра реализация получават онези, които знаят френски език. Благодаря и на г-н Тодоров, г-н Христов и всички, работещи в Общината, за условията, които се създават, за да могат да се случват хубавите неща в направление на общуването между Франция и България”, каза в отговор Иванка Сотирова.

След срещата си с посланик Ксавие дьо Кабан кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза следното:
“Коментирахме сътрудничеството ни в областта на културата и образованието, което и сега се осъществява. Знаете, че проф. Балкански прави на територията на община Стара Загора много интересни неща в сферата на образованието. Той е изградил цяла школа, в която обучава млади хора и които развиват своите таланти. Освен това предстои в Стара Загора да гостува френска изложба. В Лувъра пък ще има изложба на тракийските богатства и тук ще дойдат експерти от Лувъра, които ще изберат кои експонати да бъдат изложени там. Вероятно и от нашия музей ще има такива. С Операта също ше има добро сътрудничество. Знаете, че бизнесът и икономическите отношения между България и Франция се развиват добре, на местно ниво също има фирми, които си партнират с френския бизнес. Но за нас като местна власт е важно в тези две сфери – образованието и културата, да имаме добро партньорство. И благодарим на френския посланик, който е добра основа за развитието на тези отношения.”

*  *  *

С посланика на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и с и г-н Лоран Атал, аташе по образователно сътрудничестводнес във френското посолство, днес се срещна и Областният управител в Стара Загора Живка Аладжова.

Тя подари на госта албум и диск „Стара Загора област – бъдеще в история и настояще” и запозна гостите с особеностите на област Стара Загора. Областният управител и посланикът на Франция разговаряха за възможностите за сътрудничество в сферата на икономиката, туризма, в представяне на културното и историческо наследство. Те изразиха своето задоволство от проведената среща и взаимното си желание за следващи разговори с цел съвместна работа в полза на двустранните отношения.

До края на деня днес е предвидено посещение на посланик Ксавие дьо Кабан в Алианс Франсез – Стара Загора, в Регионалния исторически музей и Музей “Неолитни жилища”. Програмата му включва още гостуване в ГПЧЕ „Р.Ролан“, среща с училищното настоятелство и посещение на клавирен концерт на оркестъра на Операта и младите дарования Николай Маринов и Васил Начев от 19.00 ч. в Оперния театър.

Утре (събота, 11 януари) от 9.00 ч. френският посланик ще посети Музея на религиите и Художествена галерия – Стара Загора.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн