Казанлък почете паметта на загиналите за Освобождението на града

STZAGORA.NET

Деца и възрастни склониха глава пред паметта на загиналите за Освобождението на Казанлък. Тържеството по повод 136-а годишнина от историческото събитие се състоя на 8 януари 2014 г. в двора на Девически манастир „Въведение Богородично“ пред Паметника на жертвите, дадени за свободата на града.

В двора на манастира пред Паметника на избитите от османските орди невинни жители на Казанлък и на загиналите воини по време на Руско-турската освободителна война архийерейски наместник отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите. Историкът Донка Симеонова, общински съветник от ОбС-Казанлък, произнесе слово за историческите събития, донесли свободата на града. Поетична композиция „Българийо, на живи и на мъртви“ изпълниха учениците Георги Стратиев, Невена Шопова и Стилиян Стойчев от НЧ „Цвятко Радойнов ’1885“ – гр. Крън.

Цветя на признателност поднесоха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС- Казанлък Николай Златанов, кметът на с. Шейново Николай Терзиев, председателите на Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на запасните подофицери, Тракийско дружество „Капитан Петко Войвода“, представители на НПО и патриотични дружества, деца от детските градини и ученици от училищата в Казанлък, родолюбиви граждани. На церемонията присъстваха още народният представител от Казанлък Аксения Тилева, кметове на населени места, общински съветници, игуменката на Девическия манастир „Въведение Богородично“ майка Епифания, представители на културните институти в общината.

На 9 януари от 11.00 часа започват тържествата пред Паметника на победата край с. Шейново по повод 136 години от последната голяма битка, състояла се на това място по време на Освободителната война.

Честването на историческите събития на 9 януари продължава от 12.00 часа в град Шипка. Слово ще бъде произнесено пред Храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир, след което в криптата на храма ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за освобождението на България. Върху костниците в криптата ще бъдат положени цветя, а камбанен звън ще възвести Свободата, дошла преди 136 години с цената на свидни жертви.
#gerb

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн