Казанлък: Кметът Галина Стоянова се срещна с ромите от кв. „Кармен“ заради деца, избутвали по тъмно контейнери на пътя

STZAGORA.NET

По повод информация и видео, публикувани в казанлъшки сайт относно действия на роми, кметът Галина Стоянова предприе незабавна среща с родителите на децата от ромската махала, които са заснети във видеоматериала, съобщиха от Общината. Със съдействието на представителите на Християнския мисионерски център много родители дойдоха на срещата с кмета. Те единодушно се съгласиха, че играта, която децата са си измислили в тъмните часове на денонощието – да избутват контейнери на пътя, е опасна както за движещите се автомобили, така и за самите деца.

Галина Стоянова подчерта, че преди всичко родителите носят отговорност за децата си и от тях зависи най-вече да ги контролират и да не им позволяват такива игри, които са рискови за здравето и живота им. Ако не бъдат взети мерки от тяхна страна и подобни случаи се повторят, входовете на махалата към главната улица ще бъдат затворени и така ще се ограничи излизането на децата, категоричен бе кметът на Казанлък.

Общинска полиция и Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ също ще засилят контрола в тази част на града.

Община Казанлък благодари за подадения сигнал, но коментира и следното: “За съжаление възниква още един въпрос, провокиран от публикуваното видео – дали гражданите са докрай обективни, когато споделят определена информация. Избутването на един контейнер на пътя от малолетни ромски деца е игра, която самите наблюдаващи и снимащи от автомобила си наши съграждани са могли да прекъснат, за да не се допусне инцидент, но те не са го направили. И още един факт, който се оказа, че не отговаря на написаното – след оглед на място бе установено, че няма нито едно изкоренено декоративно дръвче (туя), както беше посочено”.

“За да има гражданско общество, не е достатъчно само да наблюдаваме отдалеч какво се случва, а да бъдем активни и с действията си да променяме нещата. Обективността и коректността са много важни, затова преди да бъдем „репортери“, нека бъдем добронамерени граждани. Излишното нагнетяване на напрежение и противопоставяне няма да ни помогнат да вървим напред” – се казва в текста, разпространен от пресцентъра на Общината.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн