43-годишният Христо Христов спаси Богоявленския кръст в Казанлък

STZAGORA.NET

Основателят на казанлъшкия рокерски клуб „Черните рози“ Христо Христов, по прякор Горилата, спаси Богоявленския кръст в Казанлък, хвърлен в Стара река на днешния 6 януари. Рекорден брой смелчаци – 28, участваха тази година в мъжката надпревара. Късметът се усмихна на 43-годишният Христо Христов, който с лекота спаси кръста, хвърлен от отец Николай от храм „Св. Пророк Илия“. След това мъжете и момчетата се хванаха на мъжко хоро в Стара река.


Кметът на община Казанлък Галина Стоянова поздрави победителя (в синия халат на следващата снимка) и всички участници в улавянето на Богоявленския кръст, като подчерта , че след като толкова бързо и с лекота е бил спасен той, така и тази година ще бъде лека и успешна във всяко начинание за всички казанлъчани. Тя връчи на Христо Христов парична награда и подарък от Община Казанлък. Всички мъже и момчета, които се надпреварваха за кръста, също получиха подаръци от Община Казанлък. За тях бе даден и топъл обяд.

Празничният ден започна в 9.00 часа със Света божествена литургия, отслужена в храм „Св. Пророк Илия“. Традиционният Богоявленски водосвет бе бъде отслужен в 10.30 часа в двора на храма, след което в 10.45 часа Литийно шествие тръгна от храм „Св. Пророк Илия“ до Стара река, където на моста в 11.00 часа бе бъде хвърлен Богоявленският кръст.

Христо Христов-Горилата се хвърля за 5-а година за Богоявленския кръст. Той и Иван Иванов, който му е набор и също за пета година се хвърля за кръста, са най-възрастните участници в мъжкото състезание тази година. Велко Димов и Благовест Ракитов са най-малките участници в надпреварата – те са на 15 години и се хвърлят за първи път. Следва ги Генчо Андреев, който е на 16 години и участва за първа година. А17-годишният Стефан Ноев участва в мъжкия ритуал вече трета година. Своеобразен рекорд поставя и Йордан Йорданов, който е на 30 години, като тази година се хвърля за кръста за 15-и път.

Другите смелчаци, които се бориха за кръста в Казанлък, са: Костадин Димитров на 27 години, хвърля се за 9-а година; Георги Вълчанов – на 25 години, за първа година; Симеон Димитров – на 18 години, за втора година; Божидар Желев – на 24 години, за първа година; Петър Феценко – на 22 години, за първа година; Евгени Чакъров – на 23 години, за трета година; Иван Генов – на 19 години, за първа година; Йордан Варадев – на 19 години, за първа година; Георги Ямалиев – на 18 години, за първа година; Йордан Петров – на 27 години, за пета година; Тодор Тенев –на 20 години, за трета година; Милен Радков – на 20 години, за трета година; Станимир Георгиев – на 20 години, за трета година; Божидар Димитров – на 36 години, за шеста година; Павлин Карагитлиев – на 26 години, за първа година; Димо Денев – на 23 години, за първа година; Християн Тодоров – на 22 години, за първа година; Димитър Кацаров – на 25 години, за първа година; Иван Ангелов – на 25 години, за втора година; Калоян Христов – на 34 години, за първа година и Светослав Илиев – на 34 години.

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн