Иванка Сотирова: Близо 20 000 души посещават Стара Загора и околностите с минералните бани за празниците

STZAGORA.NET
Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора, пред Агенция „Фокус”

Иванка Сотирова

Фокус: Имаше ли специална програма в Община Стара Загора по време на коледните празници?
Иванка Сотирова: Да. Афиш има за целия месец декември, но специално на 25 декември на обяд пред сградата на Община Стара Загора имаше Коледен концерт на фолклорния ансамбъл „Загоре”, който пя и танцува с оркестър и който привличаше гражданите за веселие. Подобна ще бъде програмата и за вечерта на самия 31 декември. Коледна програма имаше и в някои квартали – Железник, Зора, както и в принадлежащите села – Змейово, Богомилово. А пък през всичките дни между Коледа и Нова година свири Общинският духов оркестър на коледния базар, който направихме и който се намира в парка „5-ти октомври”, Централната градска градина.

Фокус: Какво представлява коледният базар?
 Иванка Сотирова: Коледният базар го правим за втора година със съдействието на австрийското посолство. Идеята е да почерпим опит от начина на провеждане на коледните базари в европейските страни. Не мога да твърдя, че предметите и сладкишите са изцяло австрийски по обясними причини – и в големите вериги се продават такива. Но адресатът са и производители българи и предимно такива от региона на Стара Загора. Продават се коледни играчки, саморъчно направени предмети от занаятчии. Най-големият интерес е при вурстчетата, заедно с греяното вино, предлагат се и сладкиши. И понеже т.нар. къщички, съставляващи австрийския или коледния базар, са подредени в Централния парк, се получава една добра атмосфера, самото място го позволява, а като засвири оркестърът става още по-хубаво. Сега и времето е много подходящо.

Коледната украса на Стара Загора е много хубава и всички, които посещават града, са много впечатлени. Въпреки че средствата реално не са повече, тази година общината сложи повече украса, защото фирмите, които осигуряват осветлението на града, инвестираха повече средства. Това всъщност беше един дар към Община Стара Загора. Всяка година към съществуващата украса се добавят нови елементи, затова тази година тя е още по-богата от предходните. Така активната част от централната улица „Цар Симеон Велики” е осветена почти изцяло – от източната до западната страна. Осветена е и самата община. Мисля, че украсата получава много добра оценка от гражданите и всички онези, живеещи в чужбина и други точки на България, които се връщат за Коледа.

Фокус: Колко туристи посрещнахте през коледните празници?
 Иванка Сотирова: Не мога да твърдя с точност какъв е броят на туристите, но всички културни институции – музеят, неолитните жилища, туристическият център работят през коледните празници, галерията също. Цифрите са много условни, защото празниците още не са свършили. Трябва да призная, че за Коледа се прибират много българи от Стара Загора и старозагорци, живеещи в чужбина, като водят и техни приятели. Така че потокът е много голям. Ако смятаме заедно завръщащите се от чужбина и туристите, може би цифрите ще надвишат повече от 20 хиляди души.

Фокус: Колко туристи очаквате за Нова година?
 Иванка Сотирова: Отново е много относителна цифрата. Стара Загора привлича туристи с принадлежащите Старозагорски минерални бани, които предлагат добър СПА-туризъм. Хотелите там, както и голяма част от тези в града, са пълни. Това също прави повече 20-30 хиляди души. Разбира се, също така много старозагорци се изнасят в други градове.

Фокус: Можем ли да направим някакво сравнение кога са повече туристите – по Коледа или по Нова година?
Иванка Сотирова: Това е много условно, защото туристите, които посещават града, завръщащите се в града и техните близки остават и за двата празника. Но според мен повече туристи има на Коледа.

Фокус: Какъв е туристическият сезон през сегашната година в сравнение с този през 2012 г.? Очаквате ли повече туристи спрямо миналата година?
Иванка Сотирова: Скоро направих справка в Туристическия център – през 2013 г. се запазва броят на туристите в летните месеци. Туристическият център миналата година е бил посетен от 36 хиляди души, а справката от края на ноември показва, че тази година цифрата е горе-долу 34-35 хиляди души, но говорим за летните месеци. С новите придобивки, на които се радва градът – Античният форум, който е изцяло възстановен, мисля че за 2014 г. можем да си пожелаем една по-благодатна година по отношение на туристическия интерес.

А що се отнася до сравнението на цифрите по коледните празници – не мисля, че може да се изведе някаква отрицателна стойност. Интересът към Стара Загора се запазва един и също поради това, че много от гражданите на Стара Загора живеят извън страната и се завръщат по тези празници.

Бих искала да пожелая на всички Ваши читатели всички онези неща, които желаят да им се случат, наистина да бъдат осъществени. Но преди всичко – на всички българи пожелавам спокойствие, мир и любов и повече вяра в нас самите. Българите се нуждаем да си повярваме, че можем.

Лилия ЛЮТАКОВА
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн