Маноил Манев: Битката е спечелена, борбата продължава. Из мотивите на решението, с което Окръжнят съд отхвърли иска на Мюсюлманско изповедание за Музея на религиите

STZAGORA.NET
Поради това, че Музеят на религиите в Стара Загора е създаден със средства по европроект, той 5 години задължително трябва да остане с този си статут. След като този срок изтече, той може да бъде предоставян само за стопанисване на трети лица, оставайки при това държавна собственост, съобщи пред медиите преди малко общинският съветник Маноил Манев. Повод за извънредния му брифинг бе оповестеното снощи решение №483 на Старозагорския окръжен съд, с което той отхвърли иска на Мюсюлманско изповедание за собственост над сградата на Музея на религиите. “Битката е спечелена, борбата продължава!”, заключи той, след като предположи, че решението ще бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд.

Следват извадки от решението на съда:

Със заповед № РД-09-716 от 18.10.2010 г. на Областният управител на област С.З., ПИ № 1764 представляващ Култов комплекс „***” с площ от 529 м2 с административен адрес: гр.С.З., ул.”Пазарска” № 1 представляваща сграда с идентификатор № 68850.515.82.6 по кадастралната карта на гр.С.З. е отписана от актовите книги за държавна собственост. Отписването е инициирано с писмо с вх.№ 06-01-225 от 13.07.2010 г. на Кмета на Община С.З.. Имотът представляващ УПИ ХІV-Жилищно строителство, КОО, подземни гаражи и исторически музей в кв.1 по сега действащия кадастрален и регулационен план с идентификатор 68850.515.82, е заведен в инвентарната книга за дълготрайни материални активи на Община С.З. под инвентарен № 734.

Единствения представен от ищеца документ, касаещи вакъфски имоти, е извлечение от регистър при Османския архив към Главна Дирекция на държавните архиви на Република Турция и регистър при Генерална дирекция на вакъфските архиви. Този документ се отнася до вакъфа на Свещената джамия **” в Загра-и Атик. Дори да се приеме, че описания в този документ имот е идентичен с процесния, то от документа не става ясно за кой период от време се отнася, поради което не може да бъде ценен като доказателство, касаещо владение върху имота в периода след Освобождението на България, като в случая следва да се отбележи, че с никой международен договор не е уреден статута на вакъфските имоти, останали на територията на Княжество България и Източна Румелия. Със Съглашението от 6/19.04.1909 г. само е постигнато съгласие от българска страна да бъде направено необходимото за доброто съхранение и опазване на вакъфските недвижими имоти.

Освен всичко посочено по – горе, съдът счита,че принципното позоваване от ищеца на действали през годините негови вътрешни устройствени правила, уреждащи притежанието на недвижими имоти, не може да има за последица извод за принадлежността на правото на собственост след като то не е пълно и положително установено, по силата и въз основа на българските нормативни актове.

На следващо място, няма събрани доказателства процесният имот да е бил незаконно отнет от праводателя на ищеца в периода след 09.09.1944 г., поради което не може да се направи извод, че собствеността върху този имот е възстановена по реда на чл.2,ал.2 ЗВСОНИ. С разпоредбите на чл.3, ал.2 вр. чл.2, ал.2. ЗВСОНИ вр. § 5 от ПЗР на ЗВ, на чиито реституционен ефект се позовава ищецът, е предвидено, че се възстановява собствеността на църкви, на манастири, на джамии, на синагоги и на други религиозни общности, чиито движими и недвижими имущества са отнети без законово основание или отчуждени не по установения законов ред от държавата, от общините и от народните съвети в периода от 09.09.1944 год. до 1989 год. Тълкуването на тези норми показва, че законодателят придава правно действие на фактическото завземане на имота и го приравнява по последици на отнемането на собствеността по предвидения ред в законите, посочени в чл.1 и чл.2, ал.1 ЗВСОНИ. Вещото лице по делото заключава, че няма никакви данни за отнемане или отчуждаване на процесният имот. Правно релевантен се явява при това положение факта дали е осъществено фактическото завземане на имота от Държавата без наличието на правно основание.

Събраните гласни доказателства не установяват по никакъв начин владение от страна на ищеца, тъй като показанията на разпитаните свидетели от негова страна са противоречиви и не отговарят на действителното фактическо положение /свидетелката Г.А. сочи “в джамията имало минаре и то било отгоре на джамията, не отстрани”/ – същите свидетелстват за единични случаи на отваряне на джамията за молитва, което, дори да е така, в никакъв случай не доказва владение на имота, поради което не може да се приеме, че е налице незаконно отнемане на имота по смисъла на ЗВСОНИ. Другата група свидетели категорично установяват факта, че джамията е била затворена още преди 1975 г. и оттогава не е отваряна, като това обстоятелство не се оспорва от ищеца.

В подкрепа на горното следва да се отбележи и обстоятелството, че джамията в гр. С.З. е обявена като народна старина с държавен вестник бр.211/1927 г.. Разпоредбата на чл.25 от Закона за старините /обн. ДВ бр.37 от 18.02.1911 год. определя статут на държавна собственост на всички недвижими старини, където и да са открити. Следователно налице е още едно основание, за да се приеме, че се опровергават твърденията на ищеца за съществуване на право на собственост върху процесния имот в патримониума на Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община. Поради тази причина, съдът намира, че по откритото производството по оспорване на Акт за държавна собственост № 6154/13.01.2009г., извлечение от инвентарна книга и удостоверение № 2770/19.08.2008г. издадено от НИПК, оспорването не е доказано от ищеца.

По изложените съображения неоснователен се явява и предявеният от ищеца срещу Държавата ревандикационен иск по чл.108 от ЗС за предаване владението върху 529/14928 ид.ч. от ПИ, върху който е построена джамията, като в случая следва да се отбележи, че за този имот има съставен АОбС, който доказва, че същия се владее не от ответника, а от третото лице – помагач Община С.З.. Като последица, следва да се отхвърли и искането а бъде обезсилен съставния за процесния имот АДС № 6154/13.01.2009 г..

По всички изложени съображения съдът приема, че предявеният от ищеца осъдителен иск за собственост е неоснователен и следва да се отхвърли, тъй като Мюсюлманско изповедание не установи настъпването на реституционния ефект по чл. 2, ал. 2 ЗВСОНИ – няма доказателства праводателят му – Старозагорската мюсюлманска вероизповедна община да е придобила собствеността върху спорния имот и да е осъществявала фактическата власт върху него, няма доказателства държавата да е отнела без основание този имот от праводателя на ищеца, при това без да е необходимо да се обсъжда наличието на останалите две предпоставки – владението на имота към настоящия момент от страна на ответника и направеното възражение за придобиването на собствеността върху имота на основание давностно владение.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ предявения от Мюсюлманско изповедание гр. София, представлявано от г.м. М.А.Х., чрез адв. К.Р., против ответника Държавата, чрез МРРБ в лицето на Областен управител гр. С.З., иск с правно основание чл. 108 от ЗС: да се приеме за установено по отношение на ответника, че ищецът е собственик на недвижим имот- култов комплекс “***”, с идентификатор № 68850.515.82.6 със застроена площ 529 кв.м. по кадастралната карта и регистри на С.З., одобрени със Заповед № РД -18-65/30.05.2008 г. на Изп. директор на ГКК, заедно със 529/14928 ид.ч. от ПИ с идентификатор 68850.515..82 с площ на имота 14 298 кв.м. с трайно предназначение – за друг обществен обект, комплекс, при съседи: ПИ № 68850.515.73, ПИ № 68850.515.87, ПИ № 68850.515.130 и ПИ № 68850.515.132, и да бъде осъден ответникът да предаде на ищеца владението на гореописания недвижим имот, както и да бъде обезсилен съставния за процесния имот АДС № 6154/13.01.2009 г., като неоснователни.

РЕШЕНИЕТО е постановено при участието на Третото лице – помагач Министерство на културата гр. София и Третото лице – помагач Община С.З..

РЕШЕНИЕТО може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на всяка от страните с въззивна жалба чрез Окръжен съд С.З. пред Апелативен съд гр. Пловдив.
#

spodelime

4 коментари on “Маноил Манев: Битката е спечелена, борбата продължава. Из мотивите на решението, с което Окръжнят съд отхвърли иска на Мюсюлманско изповедание за Музея на религиите”

  • Г.Генчев wrote on 20 декември, 2013, 10:06

    БРАВО!!! Нахалството на турците няма край.В центъра на опожарената от тях Ст.Загора да има действаща джамия-пълен абсурд и подигравка с паметта на изкланите от турците българи.

  • Трендафил Маждраков wrote on 26 декември, 2013, 18:41

    Браво! Българският окръжен съд доказа че е справедлив и не се подава на задкулисен натиск. Това следва да доже и Пловдивският апелативен съд, ако се отправи обжалване на решенито на Старозагорския окръжен съд по въпроса за собственоста на сградата на МУЗЕЯ НА РЕЛИГИИТЕ в Ст.Загора.

    ДЕПУТАТИ, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ. От вас очакваме да приемете необходимите закони да се спре обсебването на историческите цености на
    България. Не се подигравайте с кръвта на изкланите от башибозука хиляди старозагорци!

  • Димитър Иванов wrote on 30 декември, 2013, 14:26

    Уважаеми Старозагорци, а и други уважаващи ни граждани!
    За да осмислим изпитанието пред което сме изправени, е необходимо още усилия! Усилията на будната гражданска съвест обаче ще имат успех само и когато преминат през ума и изразните средства на журналистите. Дано най-сетне в “Старозагорски новини” си превъртят ума и езика и да престанат с използването на други понятия, когато става дума за “Музея на религиите”. Разбирам настойчивостта на някои журналисти, които така и не искат да уважат истинското име на храма само като упорита предубеденост и стремеж да се налива вода в мелницата на похотливите искания на мюфтийството и на заместник-областния управител на Стара Загора (божем кандидат за български държавник), които както знаем продължават да играят под чужда свирка. Иначе казано, ще ги разбера като разсеяни само и ако със същата упоритост понякога назоваваха храма “Праисторическото светилище” например.
    Ето защо скъпи Старозагорци и приятели по страната и в чужбина – този път Притчата би следвало да звучи по-цялостно: “Не само по делата, но и по думите ще ги познаете!

  • Димитър Иванов wrote on 30 декември, 2013, 14:38

    Една бележка към коментара на Маждраков:
    Доколкото съм осведомен, Стара Загора е опожарена, а мирното население на Стара Загора е подложено на клане не от башибозука, а от “редовната елитна турска армия” на Сюлейман паша, което е още по-позорящо държавата Турция с оглед легитимните и тогава международни норми.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн