Истинският вкус на Гърция идва в Стара Загора с нов магазин

STZAGORA.NET
След броени дни в Стара Загора се открива специализиран магазин за гръцки деликатеси и вина. THE GREEK DELI food & wine ще бъде първата верига магазини в България, в която ще се могат да се намерят най-добрите примери на автентични храни от цяла Гърция, селекция от най-добрите гръцки бели, червени, розе, пенливи и десертни вина и спиртни напитки и много други изненади за почитателите на добрата храна и вино.

Кой стои зад този интересен проект и защо точно в Стара Загора? Отговорът на този въпрос ни отвежда при собствениците, които сами по себе си са доказани професионалисти в сферата на гастрономията и виното. Селекцията на храните е направена от Парасхос Аксиотис, президент на Executive chefs Club of Greece. Шеф Аксиотис е председател на Executive chefs club of Greece, Euro-Toque Гърция и  Aregala Гърция.

Г-н Аксиотис е с 30-годишен опит в света на висшата кулинария. Работил е в Гърция, Белгия, Обединени Арабски емирства, Турция, Германия и др. Един от четиримата топ шеф–готвачи на Гърция и в класацията топ 100 в света.

Галина Нифору е известно име във винения бранш не само у нас. Директор на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал, един от организаторите на винения фестивал Августиада в Стара Загора и председател на Българската асоциация на износителите на вино.

Парасхос Аксиотис и Галина Нифору

- Г-н Аксиотис, откъде възникна тази идея и защо точно в Стара Загора?
Парасхос Аксиотис: За първи път дойдох в Стара Загора и България през септември тази година, когато бях поканен на кулинарен форум от президента на Chefs Club Стара Загора, Тони Иванов. Приятелството между двата клуба ни доведе и на Августиада, по покана на Галина Нифору. Храните, които нашият клуб представи, предизикаха огромен интерес от посетителите на фестивала, напливът пред щанда ни беше много голям и идеята да стартираме от Стара Загора дойде някак спонтанно.
Галина Нифору: Г-н Аксиотис може би не казва най-важното, защо толкова се харесват гръцките хранителни продукти. За моя голяма радост българите, в това число разбира се и старозагорци започват да се насочват все повече към здравословния начин на живот и търсят автентични продукти, с неподправен истински вкус. Такива именно са гръцките храни – екстра върджин зехтин, маслини, най-различни сирена, сладкиши и много други вкусни храни от цяла Гърция – от остров Крит до Халкидики, от Хиос до Каламата.

- Хубавата храна се съчетава с хубавото вино. Всеки от вас е специалист в областта си, предполагам това ще го усетим, пристъпвайки прага на вашия магазин.
Парасхос Аксиотис: Когато се запознах с Галина това беше нещото, което ми направи впечатление – нейното отношение към виното. Това беше и един от поводите да започнем този проект. Искаме да предлагаме на старозагорци едно наистина кулинарно и винено пътешествие из цяла Гърция. Всеки месец ще имаме различно кулинарно и винено шоу, представено от членовете на моя клуб, интересни рецепти, за всички, които се интересуват, както от автентичната гръцка кухня, така и от по- модерния и вариант.
Галина Нифору: Ще добавя, че в магазина освен продажбата на храни и вино сме замислили и консумация. Всеки , който желае може да дойде и да дегустира вино, да опита от храните, които предлагаме в една чудесна обстановка и атмосфера. Старозагорци имат шанса наистина да се докоснат до най-доброто от Гърция и то поднесено от един наистина топ шеф, какъвто е г-н Аксиотис. Хубавата гръцка музика със сигурност ще допринесе за усещането ни да се пренесем в южната ни съседка.

- Кога се открива този гръцки оазис, ако можем така да го наречем?
Галина Нифору: Откриваме THE GREEK DELI food & wine на 19 декември (четвъртък), точно преди Коледа. От 10 часа сутринта до 10 часа вечерта всички, които обичат гръцката храна и вино, ще могат да опитат от нашите продукти и да закупят всичко, каквото им хареса; ще могат сами да направят и изберат продукти за подаръчни кошници за своите близки, биснес партньори, семейство. Няма нищо по-хубаво да споделиш с близките си една наистина качествена храна и да вдинеш наздравица с вина, наградени от много международни конкурси. Искам да вметна, че българските вина няма да бъдат на заден план в нашия магазин. Направили сме селекция от много качествени вина, които ще могат да се намерят само при нас. Качеството е това, което ни води. Вземете със себе си доброто настроение, а другото оставете на нас! Нека стоплим сърцата и душите си преди Коледа с нещо различно и истинско, каквото само Гърция може да предложи! Вратите на THE GREEK DELI food& wine се отварят точно в 10:00 сутринта, елате ни на гости. Ще Ви очакваме!

Парасхос Аксиотис: Искам да добавя нещо. Когато пресичам границата и влизам в България се чувствам у дома си, а влизайки в Стара Загора усещането, че си идвам у дома е още по-силно. Благодаря на старозагорци за топлия прием, вече имам много приятели тук, сигурен съм, че ще намеря и още много след откриването на магазина. Създаваме и клуб EV ZIN (“добър живот” от старогръцки), чрез който мислим, че ще допринесем за едно друго усещане за живота, за да му се насладим в най-пълна степен. Гърция е страна, която може да предложи много – далеч от популярните дестинации с хиляди туристи заедно ще открием една друга Гърция – истинска, с невероятна природа, храна, първокласни вина и качество на живот. Една малка Гърция ще намерите и в нашите магазини THE GREEK DELI food & wine, първият от които ще отвори врати на 19 декември в Стара Загора. Как гледаме на Негово величество Живота – може би в това е разковничето на добрия живот!

Калос орисате! (Заповядайте!)
#vvv

share button

4 коментари on “Истинският вкус на Гърция идва в Стара Загора с нов магазин”

  • Monika simeonova wrote on 16 декември, 2013, 18:11

    Кде се намира този магазин ?

  • slavataner wrote on 16 декември, 2013, 19:21

    Ето това е една много, много добра реклама на тази верига магазини. За откриването на един от тях в Стара Загора разбираме, че ще бъде на 19 декември, от 10:00 часа, канят ни да заповядаме (даже и на гръцки език), но къде, къде ще бъде това събитие, знаят само организаторите. За да дойдат старозагорци на откриването, трябва да посочите местото, където се намира този гръцки магазин. В противен случай тази статия – интервю се обезсмисля.

  • admin wrote on 17 декември, 2013, 0:37

    На “Руски” 5

  • колев wrote on 1 октомври, 2014, 21:15

    Много бързо затвори магазина -само 3 месеца след отварянето,то така ако се прави бизнес-както всичко останало в БГ лекомислени и глупаво.То от византийци какво и да се очаква…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн