Ветерани и млади социалисти отбелязаха 120 г. от създаването на Старозагорската партийна организация

STZAGORA.NET

Зам.-председателят на НС на БСП Георги Пирински, президентът на България 2002-2012 г. Георги Първанов и бившият първи секретар на ОК на БКП в Стара Загора Васил Недев произнесоха тази вечер приветствени речи пред пълната със социалисти зала на Операта по повод 120-годишнината на Старозагорската партийна организация. Сред участниците в честването бяха първи секретари и председатели на Градския и Общинския съвети на партията, кметове на Община Стара Загора, партийни и стопански ръководители, общински съветници, кметове на населени места, секретари на основни партийни организации, членове и симпатизанти на БСП от всички поколения.

Председателят на Общинския съвет на БСП Илия Златев направи подробен исторически анализ на мястото на партията в политическия живот, промените, борбите и строителството в Старозагорския регион от нейното създаване през 1893 г. до наши дни (публикуваме го отделно тук).

Поздравителен адрес до социалистите и симпатизантите на БСП в община Стара Загора изпрати и председателят на Националния съвет на БСП Сергей Станишев. То бе прочетено от председателя на Областния съвет на БСП Васил Самарски:

“Уважаеми другарки и другари, от името на Националния съвет на Българската социалистическа партия и от свое име Ви поздравявам по случай 120-тата годишнина на Старозагорската партийна организация. Силата на нашата партия е в уважението към традициите и към поколенията преди нас, които в годините на тежки изпитания са отстоявали нашите ценности за социална справедливост и демокрация.

Дълъг и труден е пътят, извървян от 1893 г., когато група съмишленици полагат основите на организираното социалистическо движение в Стара Загора. Преживели възход и несполуки, които са неразделна част от нашата партийна история, още от началото на ХХ век старозагорските социалисти се включват активно в организираното профсъюзно движение и отстояват правото на работа и стремежа към по-добър социален статус на трудещите се.

Героизмът и саможертвата бележат участието на социалистите от партийната организация в града в Септемврийското въстание и в годините на антифашистката борба. А със знанията и професионализма на следващите поколения след 9 септември 1944 г. са в основата на икономическото и културното развитие на града и общината за десетилетия напред.

В годините след 1989 г. социалистите от Стара Загора продължават да са сред най-активните дейци на общочовешките ценности, за демокрация и социална справедливост, които отстояват както в местното самоуправление, така и на национално ниво.

Другарки и другари, пожелавам здраве на Вас и Вашите семейства, вярвам в силата на нашите идеи и убеденост, че заедно можем да работим за по-доброто бъдеще на България.”

В словото си президентът Георги Първанов каза следното:

“В нашата богата и противоречива история има всичко. От нас зависи, скъпи другарки и другари, какво ще вземем – огъня или пепелта. От нас зависи да не останем в миналото, да не гледаме непрекъснато в огледалото за обратно виждане. Днес е време не само за тържествено честване, а и за равносметка. Повече от всякога ние сме длъжни не просто да реабилитираме лявата идея, българската политика. На нас, наследниците на чучулигите, – първите социалисти, наречени така заради това, че са били символ на духовна чистота и красота, приляга, когато черпим с пълни шепи от първоизвора, да започнем с нравствените добродетели на тесните социалисти, на антифашистите и строителите на съвременна България. Длъжни сме да не допуснем корупцията да проникне и в нашите редове в едно изключително важно за страната ни управление. Сега, когато някой отново се опитва да ни вкарва в битки, нека помисли малко – не му ли идва вповече на българския народ конфронтацията? Не се ли уморихме от това тежко и понякога безцелно противопоставяне? Не ни ли приляга на нас, българските социалисти, да бъдем отново вдъхновители на идеята за националното съгласие? Не по всичко, това не е възможно, но да посочим онези 5-6 приоритета, по които да се разбере, че ние като нация имаме единни интереси. Можем да започнем от националното помирение.”

Из словото на първия секретар на ОК на БКП Васил Недев:

“Изградихме отбранителната промишленост и машиностроенето на България. “Марица-изток” и енергетиката на републиката. Азотно-торовия завод – Стара Загора и голямата химия на страната. Изградихме ДСО “Хидравлика”, ДСО “Хранмаш”, Научно-производствения комбинат по роботика “Берое”, както и перлата в короната на Майка България – Завода за запаметяващи устройства, електрониката и информационните технологии. Модерното селско стопанство, леката и хранителната промишленост на Загоре и Розовата долина. Тракийския университет. Направихме Стара Загора не само град на липите и поетите, но и център на иновациите на модерна България.

Ако не беше Старозагорският край, страната ни нямаше да има два спътника, двама космонавти, стотина уреди в космоса. Нямаше да бъдем мост между Съветския съюз и Съединените щати в космическите изследвания. В Стара Загора се водиха преговорите за българо-американски спътник, в Стара Загора от трибуната на 7 ноември 1981 г. представителят на НАСА проф. Джордж Кънингам възкликна: “Такъв ентусиазъм, такова чудо аз не съм виждал и в САЩ!” Затова в Стара Загора е и реалният макет на спътника “България 1300″.

Много и големи са делата на социалистите в Старозагорския край от нашето поколение. Защото спазвахме завета над парадния вход на Народното събрание: “Съединението прави силата!” Ние с белите глави, преминали вече в обоза, предаваме щафетата на вас, действащите гвардейци, и ви заклеваме: Винаги поставяйте Нейно величество Майка България и народа й пред партийните, груповите и личните интереси. Създайте новото общество, новите граждани на страната. Направете най-после ясна, неполитизирана, национална концепция и програма за развитието на страната до 2020-2030 г. Осигурете тази програма с нов ред на финансиране и самофинансиране – не само държавно. И милионерите трябва да се грижат за тези, които ги направиха милионери. Въведете нов ред и нов екип за управление на тази програма. Не допускайте чиновничеството, бюрокрацията и корупцията да я превземат.

Стига са ни рисували, извинете, като кенефа на Европа. Стига сме се мотали като просяци между Запада и Изтока! Нека да станем достойни партньори и мост между тях.”

Заключителното слово бе на Георги Пирински.

“Говорилите преди мен по един безспорен начин показаха богатството, капитала, който има Старозагорската общинска партийна организация през всичките тези 120 години – каза той. – Вълнуващо е да се докоснеш до нейната история. Бих искал да ви предложа да помислим за момент само върху един аспект, една страна от този изминат път. Все пак – какво определя силата на една политическа организация, на една партия? Струва ми се, че голяма част от отговора можем да намерим в наследството на безсмъртния Гео Милев. Преди време в един от ежедневниците беше препечатана негова статия от 1921 г., озаглавена “Българският народ днес”. В която той изразява дълбоката си горчилка от смазването на българския народ след войните, от неговото отчаяние, обезсилване, от опасността от обезличаване, едва ли не. Разбира се, не случайно тази статия беше препечатана – тя има много силно съзвучие с днешния дух в страната. В тази статия Гео Милев сочи с пръст особената отговорност на водещите политически фигури. И прави следната много ясна разлика между тези, които си поставят за задача да бъдат ръководно начало, да организират, както той се изразява, разпиляната енергия на хората, на народа, да я превърнат в мощно творческо начало, което да даде нов подем нов подем на цялата страна, за разлика от властници, от управници, които далеч не се стремят да дадат напредък на общото благо за всички хора, а напротив, стараят се да добият власт, за да властват над народа в свой интерес.

Струва ми се, че обективната историческа оценка за Българската социалистическа партия, за нейните ръководители през всичките десетилетия не може да не отчете, че водещото в смисъла на политическата дейност на нашата партия е да даде онова, което в заключителните си думи спомена и другарят Златев – по-добра перспектива, по-добро бъдеще не за отделните партийни членове, камо ли за техните ръководители, а за всички. И тук е предизвикателството пред нас днес – и за тези, които сме в ръководството на партията, и за всеки един от нас, които, като излезем от тази зала, трябва да защитим претенцията си, че можем да дадем по-добра насока за развитието на България. Уверен съм, че това, което имате като капитал на вашата организация, това, което ние се стремим да сплотим в цялата БСП, е един много сериозен залог да успешно изпълнение на този наш дълг пред българския народ. На добър час!”



#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн