БСП – Стара Загора чества тази вечер 120-годишен юбилей

STZAGORA.NET
С тържествено събрание в залата на Операта от 17.00 часа довечера социалистите в Града на липите ще отбележат навършването на 120 години от създаването на Старозагорската партийна организация. За участие в честването се очакват председателят на БСП и на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и президентът на България 2002-2012 г. Георги Първанов.

Историята сочи, че първите пропагандатори на социалистическото учение в Стара Загора са Иван Фетведжиев и Димитър Бобошев. Старозагорецът Георги Бакалов участва в Учредителния конгрес на Бузлуджа през 1891 г. и превежда от руски Манифеста на Комунистическата партия. През 1893 г. в Стара Загора се създава социалдемократическа дружинка. За разпространението на социалистическите идеи съществена роля има и Вела Благоева, която по това време е учителка в града. В края на 19 в. в града се установява редакцията на „Работнически вестник”. Редактор е Георги Кирков, който членува тогава в Старозагорската партийна организация.

Историята на Старозагорската партийна организация е разказана подробно в специално отпечатана за годишнината брошура (пълният й текст – тук) . В нея е акцентирано върху участието да старозагорските социалисти в Септемврийското въстание (1923 г.) и в Съпротивата срещу фашисткия режим в страната през годините на Втората световна война (1941-1944 г.). С имена и дати са отбелязани основните събития през годините, припомнени са имената на убитите от фашисткия режим десетки социалисти, както и въоръжената борба срещу режима от партизаните в състава на V Въстаническа оперативна зона.

Голям раздел в брошурата е посветен на 45-те години социалистическо строителство в страната и региона, довело до истинска индустриална революция и до създаването на модерно и високоефективно селско стопанство. Отбелязано е бурното развитие на старозагорската икономика и ускорената урбанизация, която превръща Стара Загора в един от най-хубавите градове в България. Този период на растеж е отчетен като “Златен век” за града. Създадени са знакови предприятия: Азотно-торовият завод, Завод за бутилиращи линии, Завод „Светлина“ за осветителни тела, Ковашко-пресов завод, незабравимите Заводи за запаметяващи устройства, Заводът за роботи “Берое”, Чугунолеярният завод “Прогрес”, Институт за космически изследвания, ДСО „Хранмаш“, Строително-монтажен комбинат, Заводостроителен комбинат, пивоварната “Загорка”, Консервният комбинат “Петко Енев”, Винпром, млеко- и месопреработвателни комбинати, ВиК и много други. Припомнени са имената на десетки от големите стопански ръководители в града. Стара Загора в годините на социалистическото изграждане на страната става и забележителен център и на българската култура и образование, придобива статута на академичен град със създадения през 1974 г. университет.

“Не е възможно в няколко страници да се изброи цялата мощ и производителност на старозагорската индустрия преди промените, нито да се представят десетките хиляди работещи в нея старозагорци. Днес голяма част от тези предприятия са закрити, други едва кретат. До десетина години може и да отрича някой, че Стара Загора е имала това богатство”, се казва в брошурата.

Специален раздел е посветен на политическата и обществена дейност на БСП в годините след 1989-та, както и на днешните предизвикателства пред социалистите.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн