Британската кралица награди посмъртно с орден за храброст Пламен Петков от Стара Загора

STZAGORA.NET

Пламен Петков. Снимка theguardian.com

Българинът с британско гражданство Пламен Петков, който на 26 май 2012 г. загина героично, спасявайки малко момиченце от удавяне, е посмъртно удостоен с кралския Орден за храброст.

Признанието е публикувано в списъка с Цивилни награди за храброст на 12 декември 2013 г. Майката на Пламен Петков е поканена в Бъкингамския дворец, за да получи ордена. Кралският Орден за Храброст се присъжда на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г. С него са удостоени едва 1000 герои.

“Много съм горд, че Нейно Величество Кралицата награди г-н Петков с Ордена за Храброст за този истински смел подвиг. Той напълно заслужава това признание”, коментира Джонатан Алън, посланик на Великобритания в България.

Българското правителство също награди посмъртно героя с орден за храброст. На 17.09.2012 г. кметът на Стара Загора Живко Тодоров откри паметна плоча на героя, поставена на входа на Професионалната гимназия „Джон Атанасов”, чийто възпитаник е Пламен Петков.

На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила в себе си да скочи в опасните води. Непоколебимият му кураж и пълно равнодушие към собствената му сигурност спасиха живота на едно малко момиченце, но за нещастие струваха собствения му живот.

Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар към случая атестира за храбростта му, твърдейки, че за петте му години на тази позиция това е „най-безкористният жест”, на който е ставал свидетел.

Пламен Петков загива, докато спасява младо момиче от удавяне на 26 май 2012 г. на плажа Уест Уитъринг в Съсекс. Той забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега, и влиза в морето, за да помогне.

Детето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на г-н Петков, който плува обратно към брега, но остава потопен под водата. Смъртта на Пламен Петков е обявена на място по-късно.
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн