В петък и събота очакваме от геомагнитни смущения до малка геомагнитна буря

STZAGORA.NET
Днес геомагнитната обстановка ще бъде спокойна. Утре под влияние на слънчева коронална дупка в геоефективна позиция (CH HSS-ефект) тя ще се активизира, включително и до ниво на малка геомагнитна буря (Kp=5; бал G1). На 14 декември тя ще бъде между спокойна и активна, тъй като се предполага, че CH HSS-ефектът няма да е още стихнал. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини е 5% за днес и по 45% за утре и за 14 декември. Вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини за днес е пренебрежима, за утре е 30%, а за 14 декември е 25%. За утре има и 5% вероятност за геоагнитна буря със средна мощност на средни ширини (K=6). За полярните области тази вероятност е 20%.

Геомагнитната буря със слаба мощност (Kp=5) е природно явление, което оказва значително влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура в околоземния косомос. Тя може да се окаже причина за различни технологични аварии смущения в работата на апаратурата на изкуствените спътници на Земята. Увеличава се вероятността за прояви на индивидуално и масово агресивно поведение, както и вероятността за пътно-транспортни произшествия. Зачестяват случаите на безпокойство, безсъние и употреба на лекарства с успокоително и психотропно действие. Увеличава се вероятността за инфаркти и инсулти на високи и средни ширини.

При геомагнитна буря със средна мощност (Kp=6)може да възникнат проблеми и с техническата инфраструктура на средни ширини, включително за авиацията, електропреносната мрежа и комуникациите.

В рамките на 3-дневната прогноза (12-14 декември) радиационната обстановка, свързана със СЕЧ-потока на геостационарна орбита, ще бъде спокойна.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
Ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора

#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн