Чешката столица Прага дари средства на “Зелени Балкани” за опазването на египетския лешояд в България

STZAGORA.NET

Египетски лешояд

Безпрецедентен жест на доверие и отговорност към опазването на европейската природа дойде от управата на чешката столица Прага. Общинският съвет на града подкрепи проект за египетския лешояд на Спасителния център за диви животни към “Зелени Балкани” – Стара Загора.

Дарението е за изграждането на две специализирани волиери за размножаване на египетски лешояди и една клетка за настаняване на бедстващи птици. Парите са от приходите, постъпили в бюджета на Прага от посетителските такси за Пражкия зоопарк и ще бъдат дарени за опазването на един критично застрашен европейски вид, който дори не обитава Чехия!

Дарението е още по-ценно, тъй като идва само месеци след голямото наводнение, потопило цяла Прага и принудило кураторите на зоопарка в града спешно да търсят нов дом за много животни и птици.

Но ето че въпреки сполетялото ги нещастие и необходимост от бързи и неотложни мерки, управляващите в Прага намериха сили и желание да подадат ръка и на друг в нужда – критично застрашения египетски лешояд.

Дарението стана факт след посещение в Стара Загора на Антонин Вайдъл – координатор на програмата за опазване на египетския лешояд към Асоциацията на европейските зоопаркове и аквариуми (ЕАЗА). Сред задачите на г-н Вайдъл е да следи наличността на птици в плен в цяла Европа, тяхната генетика и произход, организира отглеждането и размножаването на двойки, за да обезпечи евентуална програма за освобождаване на малки в природата. През април 2013 г. г-н Вайдъл, който е куратор в Пражкия зоопарк, посети Спасителния център за диви животни към “Зелени Балкани” – Стара Загора, където се отглеждат четири египетски лешояда – три женски и един млад мъжки. Балканите се явяват ключово място за връзката на изчезващата популация в Европа с популациите в Турция и Азия. Едновременно с това в последните години размножаващите се в България двойки критично намаляват и птиците в Центъра се оказват изключително ценни от генетична гледна точка. Затова г-н Вайдъл реши да насърчи и подкрепи идеята за изграждане на специализирана клетка, в която египетските лешояди да се „харесват” и сформират двойки.

Строежът на волиерите вече започна с консултациите на самия г-н Вайдъл, както и с насоките на г-н Гуидо Чеколини от специализирания размножителен център за египетски лешояди в Италия.

http://greenbalkans.org
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн