Кой стои зад източената компания „Ремотекс Раднево”?

STZAGORA.NET
Публикация на agronovinite.com

Сабин Спахиев (със светлия костюм) не спази обещанието си, което даде на Областния управител Живка Аладжова, че заплатите в "Ремотекс" ще тръгнат.

Бизнесмени, който са били в близки делови отношения с Искра Златанова, майка на нашумелия Филип Златанов с тефтерчето, със семейството на министър от кабинета “Сакскобургготски” и с кандидат-депутат от младата партия – ДАНО, държат вече близо 10 месеца без заплати работниците от машиностроителното предприятие „Ремотекс Раднево” ЕАД. Социалното напрежение там се нагнетява отдавна и от ноември насам ескалира в протести. Работниците се подготвят тази седмица за ефективна стачка.

Галин Неделчев и Сабин Спахиев, които са приватизаторите на предприятието, през 2010 г. отиграха същата схема с неплащане на заплати и в русенския си завод “Тежко машиностроене 97″ АД. Двамата са собственици и на „Ремотекс Раднево” АД, което приватизират чрез общата си фирма “Полет 21″ през 2002 г. Тя е създадена малко преди да се състои публичният търг за някогашната Централна ремонтна база на “Мини Марица Изток”, основана през 1966 г. На наддаването се явяват само двама кандидати. Цената, с която „Полет 21“ печели, е 9,3 млн. лв., колкото е и обемът на поръчките от ТЕЦ-овете и рудниците на „Мини Марица Изток“ към онзи момент.

Съдружник на Неделчев и Спахиев във фирмата приватизатор „Пролет 21“ е съпругата на тогавашния министър на държавната администрация Димитър Калчев, вече покойник. Към момента на покупката Йорданка Калчева е съдружник и член на съвета на директорите в “Полет 21″. Дяловият капитал е разпределен така – 2100 лева за Спахиев и по 1450 лв. за Неделчев и министершата. На по-късен етап Неделчев и Спахиев се сближават и с друга ключова фигура – Искра Златанова, майка на Филип Златанов – бившият шеф на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси по времето на ГЕРБ, който бе запомнен със скандала покрай тефтерчето си с „поръчани” политици, кметове и други хора. Търговският регистър показва, че Искра Златанова е била съдружник на “Полет 21″.

В една от другите свои фирми дуото Спахиев и Неделчев пък е в съдружие с Чудомир Огнянов, който бе кандидат-депутат от … (в публикацията е цитирана една от така и непроходилите нови малки партии – бел. ред.). Това, което свързва хора от различни краища на страната и с различни интереси като Спахиев, Неделчев, вдовица на царски министър и т.н., не е нищо друго, а общата им страст към машиностроенето и ремонтните дейности. Друга фактическа връзка е, че фирмите с тяхно участие „Полет 21” и „Самарт 58” ООД са регистрирани на един и същ адрес – в блок на третия етаж в столичния район „Красно село”.

Как започва разрухата на „Ремотекс Раднево”

Към датата на приватизацията пред “Ремотекс Раднево” се очертава безоблачно бъдеще – според информацията на официалния сайт на предприятието, с приватизацията си то се обособява като една от “най-големите ремонтно-възстановителни фирми в страната с пълен цикъл на производство – стоманодобив, стоманолеене, коване, термична обработка, механична обработка, финишни операции и изработка на заваръчни конструкции. Дружеството разполага с добре поддържано технологично оборудване и висококвалифицирани специалисти за конструиране и производство на специализирани машини и съоръжения по желание на клиента”. Само 2 г. по-късно същите тези квалифицирани специалисти са изправени пред перспективата да изгубят работата си, тъй като в предприятието започва преструктуриране.

През февруари 2004 г. областната структура на БСП в Стара Загора внася сигнал до Областната инспекция по труда за нарушения на трудовото законодателство от страна на собствениците на “Ремотекс Раднево”. Вместо да инвестират в предприятието и да го развиват, те започват структурни промени. Планират всички цехове на предприятието да бъдат обособени в самостоятелни дружества, но няма гаранция, че всички работници ще запазят работата си. Така се избягва трудовото законодателство в частта “масови съкращения”, алармира тогава депутатът от левицата Димитър Димитров. Преструктурирането обаче се случва и ако по онова време в “Ремотекс” са работели към 1000 души, към днешна дата те са редуцирани до около 600.

Галин Неделчев завърта бизнес и с дъщерята на министър Димитър Калчев

Съпругата и дъщерята на покойния министър Димитър Калчев (1945-2008) активно работят със собствениците на “Ремотекс”.

През 2008 г. дъщерята на министъра – Биляна Калчева-Тотева, също като майка си става съдружник на Галин Неделчев. Двамата учредяват търговското дружество “Транском” ООД с дялове от по 2500 лв., показва Търговският регистър. Тъкмо през тази фирма мина скандалната сделка за “Автогара Юг” в Русе, за която тогавашната кметица Елеонора Николова каза, че е ощетила общинския бюджет. Автогарата е купена на цена от 8 лв./кв. м, а според брокери по това време терените там са стрували не по-малко от $25 за кв.м.

Биляна Калчева-Тотева и Галин Неделчев буквално седмица преди смъртта на министър Димитър Калчев учредяват и фирмата за производство и търговия с хартия, картон и велпапе “Ексон” ЕООД, отново с равни дялове от по 2500 лв. Първа от бизнеса с Галин Неделчев и Сабин Спахиев се оттегля майката Йорданка. Най-напред, през април 2009 г., тя излиза от борда на директорите на “Полет 21″ – фирмата собственик на “Ремотекс Раднево”, а през октомври същата година – и като съдружник в нея. Биляна Калчева-Тотева се оттегля от общите с Галин Неделчев фирми през 2010 и 2011 г.

“Полет 21″ е учредено с Йорданка Калчева малко преди приватизацията на радневското предприятие

Последно се разделя с двамата бизнесмени Искра Златанова. По данни от Търговския регистър тя е била съдружничка с фирмата на собствениците на „Ремотекс Раднево” – „Полет 21”, от 2008 г. до края на февруари 2012 г. в общото им дружество „Самарт 58” ООД. В предмета на дейност на тази фирма влизат производство, преработка и търговия с метали, оборудване с инвестиционно предназначение, монтаж на комплексни обекти, разработване на технологии и технологични съоръжения. По същото време Златанова е и управител на пернишкото „ВиК”, откъдето е освободена през септември т.г., а междувременно през 2011 г. синът й Филип Златанов става председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

„Самарт 58” ООД е преобразувана в акционерно дружество през февруари тази година и името на Златанова вече не фигурира в новата компания, показва Търговският регистър.

Обръчът на свързаните фирми около „Ремотекс”

В момента „Ремотекс Раднево“ ЕАД е част от заплетена схема от свързани фирми, в които съдружниците често се сменят, но Спахиев и Неделчев заедно или поотделно присъстват във всички като акционери. Собственик на капитала на „Ремотекс Раднево“ е фирмата им „Полет 21“ ООД. Неделчев, Спахиев и „Ремотекс Раднево“ са съдружници в „Ремотекс Багнас“ ООД, което се занимава с производство на машини за добива и строителството. „Ремотекс Раднево“ с дял от 3750 лв. и Спахиев (1250 лв.) са заедно в още една фирма – „Ремотекс – Системс“ ООД, която произвежда подемни-транспортни машини.

Излиза, че неплатежоспособното „Ремотекс Раднево“ е желан бизнес партньор и съдружник, макар че от 10 месеца не плаща заплати и е затънало в дългове. За заплати задълженията са около 3,5 млн. лв. Около 2,5 млн. лв. са дължимите плащания към държавата за социални и здравни осигуровки. Дружеството има и кредити, като най-големият – към Първа инвестиционна банка, е около 15 млн. лв. Преди две седмици един от главните клиенти на фирмата – „Мини Марица Изток” АД, превежда 2,6 млн. лв. Заплати отново не са платени, тъй като сумата отива за погасяване на задълженията на “Ремотекс Раднево” към НАП и Първа инвестиционна банка.

В “Ремотекс” се разиграва сценарият на “Тежко машиностроене 97″ – Русе

Колапсът на радневското предприятие наподобява кризата в русенския машиностроителен завод на Неделчев и Спахиев. Там натрупването на задължения и забавянето на заплатите започва в края на 2009 г. Година по-късно работниците дават на съд “Тежко машиностроене 97″ АД за неизплатените възнаграждения и отпуски и печелят делата. Историята се повтаря и в “Ремотекс Раднево” ЕАД, където заплати не са превеждани от февруари.

Работниците твърдят, че от декември 2012 г. не са им плащани и осигуровките за универсалните и професионалните фондове. Хората мизерстват, някои от тях не пускат децата си на училище заради липса на средства, други имат проблеми с банките. Един от тях – Енчо Тенев, продава металните пружини на леглата у дома си за вторични суровини, за да успее да купи храна за семейството си.

По думите на изпълнителния директор Стефан Чорчопов единственият вариант хората да си получат дължимото е част от акциите на „Ремотекс Раднево” да бъдат продадени на инвеститор. От мениджмънта и преди са споменавали тази възможност, в града се носят слухове, че руснаци проявяват интерес, но нов акционер и до днес в предприятието няма.

Канят работниците от “Ремотекс” да напуснат по желание

Работниците непрекъснато са принуждавани да взимат неплатени отпуски, вместо да бъдат съкратени и да се регистрират на борсата, откъдето ще получават обезщетения. На 20 ноември на портала на завода се появява обявление, че който желае, може да подаде молба за напускане. Съобщението е подписано от юрисконсулта Сузан Ибишева, печат няма. Около 80 души вече са осъдили „Ремотекс Раднево” и чакат да получат неизплатените си заплати. Останалите протестират от близо месец, макар че, поради липса на средства за пътуване, в демонстрациите не могат да се включат колегите им от селата, Нова Загора и Стара Загора.

Спахиев на няколко пъти ги уверява, че ще започне изплащането на парите, последното обещание бе да се преведат по три заплати миналата седмица. Това не стана и работниците се заканиха да блокират международния път Русе-Свиленград. На мястото на демонстрацията обаче се струпа толкова много полиция, че хората се уплашиха и се отказаха от намеренията си. С проблема на работниците се ангажираха местните и държавните власти. Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова изпрати сигнал до прокуратурата, със случая са наясно синдикатите, Главната и Областната инспекция по труда, Комисията по труда и социалната политика.

Никой обаче не се ангажира със срокове кога заплатите ще бъдат преведени, какво ще стане с работниците и с източеното предприятие. В момента то е затворено.

(С малки съкращения)

#vvv

бутон за споделяне

2 коментари on “Кой стои зад източената компания „Ремотекс Раднево”?”

  • ombre. wrote on 9 декември, 2013, 23:10

    Четеш четеш и гневът се изкачва  бавно към гърлото  за да те задави от безсилие срещу  боклуците  наречени в статията бизнесмени.Както навсякъде заграбиха цели предприятия и развити структори към тях за жълти стотинки. Алчни нищожества  и както се разбира живеещи  още тогава както всички  нас   в панелки  и  липса  на личен капитал.Хватките на тези тарикати и хиени  си приличат навсякъде,целта им е  лично обогатяване   на всяка цена  без никакъв интерес към работниците  и личният състав на заводите до които успяват да се доберат  и производството .Ако  имам власт  днес те щяха да висят  по клоните на дърветата…уви.За цялото това безобразие   което се случва в Раднево,Кърджалии и на десетки други места вина има системата ,партизанщината и лъжеполитиците Народа е излъган ,обеднял и беззащитен.Лъжедемокрацията  ни донесе разочарования и липса на бъдеще.Проклети да са тези като споменатия Спахиев и обкръжението им 

  • Анонимен wrote on 9 юли, 2014, 22:50

    goni gi 6obeto ve4e .po4vat da se zamislqt sa sigurnostta si. rano ili kasno posledstviq 6te ima


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн