4470 са именниците на Никулден в община Стара Загора

STZAGORA.NET
Общо 4470 са именниците на Никулден в община Стара Загора. Повече от 2000 души носят името Николай. На 6 декември, Никулден, ще празнуват 609 именници с името Никола, 319 са дамите с име Николина и 175 – Николинка. По-модерният и съвременен вариант на това женско име – Николета, носят 90 дами в общината.

С популярното мъжко име Кольо са 899 жители на Стара Загора, има и 10 на име Колю. На Никулден празнуват и 252 дами с името Нина, както и на име Коля – 6, Ненка – 12 и Ница – 2. С мъжкото име Нико са 11 души от общината.

Никулден (6 декември) е сред най-чаканите и обичани празници в българската обредна традиция. На този ден се почита паметта на Св.Николай Мирликийски Чудотворец. Поверието сочи Свети Николай като вестител на зимата и първия сняг. Никулден е професионален празник за моряци, рибари, банкери и търговци. Този ден слага края на есенно – зимния риболов. Уловът се пренася в жертва на светеца, а всички кораби в открито море спират, за да почетат своя патрон-светец.

Задължително за обредността на този ден е приготвянето на риба. Обикновено се поднася печен шаран или рибник.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн