Откриха обновената градинка “Пингвините” в Стара Загора

STZAGORA.NET

С изпълнения на детски музикално-танцови състави днес бе открита обновената градинка “Пингвините” в центъра на Стара Загора.

Финансирането на проекта “Паркоустрояване и благоустрояване на градината при църква “Св. Николай” на стойност 185 000 лв. бе осигурено по инициатива на кмета на Общината Живко Тодоров. Реконструкцията на градинката започна през месец август тази година и приключи за три месеца. Проектът е дело на ландшафтен архитект Бистра Ангелова и арх. Виктория Грозева.

„Реконструкцията на градината е подарък за всички нас за настъпващите Коледно-новогодишни празници. Уверявам ви, че и през 2014 година ще продължим с подобряването на градската среда и инфраструктурата, а Стара Загора ще става все по-красив град”, каза при откриването зам.-кметът Янчо Калоянов.

„Радостен съм, че реставрирайки тази култова градинка „Пингвините”, създаваме радост за всички граждани на Стара Загора“, заяви изпълнителният директор на “Пи Ес Ай” инж. Латьо Латев.

Предизвикалият дискусии в социалната мрежа павилион за цигари е премахнат. В дъното на градинката остава само павилионът, обозначен с надпис като “Епархийски църковен магазин”. Павилионите за цветя са изместени в западния край на градинката, като им е придаден съвременен облик.

Основните алеи и функционални зони на градината бяха запазени, а настилката и алейната мрежа са решени цветно. Предвидени са места за сядане край зелените площи, които са повдигнати на височина 40 см. Подновена е съществуващата питейна фонтанка, а шадраванът с фигурата на двата пингвина е облицован с естествени каменни плочи, снабден с циркулационна помпа и 4-часова филтрация на водата, която се връща обратно пречистена и обеззаразена. Дюзата на фонтана създава висока разпенена струя, с изключителен визуален ефект, особено през вечерните часове на денонощието, когато е осветена. Ефектно осветен през нощта е и целият парк.

Изградена е автоматична поливна система за поддържане на зеленината. Засадени са нови растителни видове – вечно зелени дървета и храсти, широколистни цъфтящи храсти и сезонни цветя, както и нови широколистни дървета по тротоара на бул. „Цар Симеон Велики“. Реализираният проект отговаря на изискванията за достъпна архитектурна среда и осигурява ново разположение и рехабилитация на павилионите за цветя за по-доброто им експониране и поглед към градината.






#

spodelime.com

1 коментар on “Откриха обновената градинка “Пингвините” в Стара Загора”

  • slavataner wrote on 9 декември, 2013, 8:47

    Тази малка, но емблематична за старозагорци градинка, наистина имаше нужда от това обновяване. Аз се радвам, че сегашният кмет и неговият екип са избрали правилната посока, и Стара Загора ще става все по-хубав и привлекателен град.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн