Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, вторник, 3 декември 2013

STZAGORA.NET
Поредно обещание за изплащане на заплати получиха вчера протестиращите работници и служители на радневското предприятие “Ремотекс”, съобщава в днешния си брой в. “Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”. Този път то бе дадено лично от мажоритарния собственик на завода Сабин Спахиев. Той се появи пред работниците след среща с областния управител Живка Аладжова, директора на Националната инспекция по труда Румяна Михайлова и шефa на инспекцията в Стара Загора Камен Маринов.

“От утре (б.ред. – днес) започваме изплащането на заплати”, заяви Сабин Спахиев. Дълго лъганите работници обаче посрещнаха поредното обещание с недоверие и резонно питаха: “Защо от утре, започнете от днес”. Спахиев призна, че е поел едно обещание за изплащане на заплатите на хората, което не е изпълнил и ще си понесе последиците. Той повече нямало да е директор. По думите му причините за създалата се ситуация били комплексни, но не конкретизира какви. Категорично отрече обаче предприятието да е пред фалит и обясни, че плановете са не за затваряне, а за развитие на бизнеса. Според Спахиев до дни ще бъде финализирана сделка и се чака нов акционер, нещо, за което отдавна се говори в дружеството. Собственикът обаче не пожела да каже кой е инвеститорът – български или чужд. За пореден път Спахиев обясни, че от сряда хората отново ще бъдат върнати на работа. Ще има инвестиции и ще бъдат осигурени средства за изпълнение на поръчките, които били за 22 млн. лева. Спахиев обясни още, че половината от парите, платени от “Мини Марица-изток”, са взети от данъчните, заради необслужени държавни плащания. Дружеството дължи 2 млн. лв. за осигуровки и над 3.5 млн. лева за неизплатени заплати.

Въпреки проливния дъжд, за пореден път вчера сутринта работниците протестираха пред портала на “Ремотекс”. Те се отказаха да блокират международния път Русе – Свиленград, защото пропуснали да уведомят за това Агенция “Пътна инфраструктура”, а кметът на община Раднево е дал разрешение за провеждане на митинг само пред вратите на “Ремотекс”. Отчаяние и мизерия бяха най-често споменаваните думи на протеста. Някои от работниците не са получили още февруарските си заплати, други са взели аванс, трети пък са с изцяло изплатени пари за февруари, но парите им от март до ноември се губят. “Унизително е, ние работим, а ни превръщат в просяци. Имам болно дете – инвалид, пенсията за него ми е 200 лева. Сама съм, с тия пари живеем”, през сълзи ни разказва русокоса жена. Тя още чака февруарската си заплата. “В портмонето си имам само два лева, съпругът ми ги даде”, обяснява радневката Диана. Хората дават пример с колегата си Енчо Тенев, който за да нахрани децата си, продал металните пружини на леглата вкъщи. “Бяха казали, че ще платят в петък, обаче – няма, как се изкарва без пари съботата и неделята. Какво да правя – имах едни пружини, отидох, дадох ги на вторични суровини. 12 лева – с тях купих хляба”, разказва Тенев. Той вече не работи в “Ремотекс”. Осъдил е дружеството и чака да получи неизплатените си заплати, както още 80 души от завода.

В началото на годината в радневското предприятие са работили над 1000 души, а днес са по-малко от 600. “Тук по-рано беше рай. Правехме тежки машини за минната промишленост. Имаше хляб, имаше работа, ние такова нещо като забавяне на заплати не знаехме, докато предприятието беше държавно”, с носталгия си спомнят работниците. Дружеството е приватизирано през 2002 г. от фирма “Полет 21″. В годините е имало различни акционери, но днес мажоритарният собственик на акциите е Сабин Спахиев.

На протеста пристигна и областният управител на Стара Загора Живка Аладжова. Тя обясни, че нейният ангажимент като представител на държавата е свързан с недопускане на напрежение в дружеството и затова е насочила усилията си към балансиране на взаимоотношенията между ръководството и работниците. Тя призова Сабин Спахиев към диалог с хората и открито да им каже какви са проблемите на дружеството. Тя получи обещание от Спахиев, че започва изплащането на забавените заплати и ще бъдат дадени парите за първите три месеца. “Г-н Спахиев даде уверението си, че заплатите ще бъдат изплатени, но аз не вярвам на думи. В момента в завода тече проверка от Главна дирекция “Инспекция по труда” – София. До този момент ще се съставят три акта. Ангажирала съм всички държавни институции да защитят интереса на работниците. Сезирала съм Прокуратурата, Министерството на труда и социалните грижи”, обясни Аладжова.

Хората обаче останаха скептични и решиха отново да се съберат пред портала днес. По думите им, ако до сряда не са постъпили пари по сметките им, ще се премине към крайни мерки.

Назначeният за ВpИД директор в Института по розата е пенсионер, в противоречие със заповед на ССА, твърдят от КТ “Подкрепа”

Заключена врата посреща случайните посетители на казанлъшкия Институт по розата. Зад нея се виждат нахвърляни на асфалта десетина мотики и вили, по стълбовете са подпрени лозунгите от продължаващите вече трети месец протести срещу нескопосаното управление на ИРЕМК. Все пак, протестиращите пропускат журналисти. За разлика от назначената за ВpИД директор на института проф. Лилия Кръстева и заместник-председателя на ССА проф. Лазар Козелов, които в петък (29 ноември) бяха посрещнати от колектива с въпросните вили и мотики в ръце и не бяха допуснати да влязат в Института.

“Лилия Кръстева е пенсионер, а е назначена със срочен трудов договор за ВрИД директор с месечно възнаграждение от 1681.50 лeва”, информира Юлия Йонкова, председател на секцията на КТ “Подкрепа” в Института. “Проблемът е, че това назначение е в противоречие с една предишна заповед на ръководството на Селскостопанска академия от 22.01.2013 година, с която се нарежда прекратяване на трудовите договори на лица, придобили право на пенсия. Тази заповед е с цел “оптимизиране и съкращаване на разходите в ССА по Решение на Изпълнителното бюро” – и все още не е отменена от друга заповед”, уточни Йонкова. Протестиращите от колектива са категорични, че не искат да ги управлява “нов Недко Недков, само че в женски дрехи”. До това решение те са стигнали и след като са получили подкрепящо писмо от колектива на Института по растителни и генетични ресурси в Садово. “Колеги от Казанлък, продължавайте протестите!!! Чака ви страхотно падение, ако Кръстева дойде при вас…” – цитира част от предупреждението Юлия Йонкова. Освен това колективът на ИРЕМК подозира, че пловдивчанката проф. Кръстева няма да пътува всеки ден до Казанлък, а ще назначи за свой заместник Недко Недков.

Как ще се развият събитията, ще стане ясно в сряда предобед, за когато в сградата на Община Казанлък е насрочена среща между заинтересуваните страни в лицето на протестиращите, проф. Кръстева и проф. Козелов, при посредничеството на казанлъшкия кмет Галина Стоянова. Ще бъде поканена и депутатката Светла Бъчварова, председател на парламентарната Комисия по земеделие.

Старозагорската прокуратура може да разследва сигнала за Галактион.

“Ако главният прокурор прецени, че в сигнала за Старозагорския митрополит Галактион има данни за престъпление и ни бъде възложено разследване, ще го направим”, каза вчера окръжният прокурор Константин Тачев.

На 28 ноември Пловдивският митрополит Николай внесе сигнал до Главния прокурор на Република България, в който се казва, че в много медии е била изнесена информация от Константин Тренчев и Георги Латинов за престъпление – извършване на покушение върху живота на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. Същото е било споделено от Ловчанския митрополит Гавриил, който заяви в заседание на Светия синод в присъствието на патриарх Неофит и всички епархийски митрополити, че отдавна и до него е дошла информация за опит да бъде отровен митрополит Галактион.

“На основание на чл. 208, т. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс, това е законен повод за започване на разследване. В качеството ми на митрополит на Българската Православна Църква съм искрено загрижен за моя събрат дядо Галактион и настоявам тези информации да бъдат проверени. Дядо Галактион е, слава Богу, жив и може да бъде проверено дали срещу неговия живот действително се извършва покушение, което евентуално да бъде предотвратено. В качеството ми и на гражданин Ви изпращам настоящия сигнал на основание чл. 204, ал. 1 от НПК, тъй като съм обществено задължен да информирам органите на реда, когато узная, че се извършва престъпление от общ характер”, гласи част от сигнала на Митрополит Николай. Той моли Главният прокурор Цацаров да разпореди образуване на разследване, което да провери изнесените информации, както и да разпоредите други подходящи мерки, ако се установи действително, че се извършва такова престъпление. Както вчера медията ни съобщи, Старозагорският митрополит Галактион е жив и в добро здравословно състояние, а направените му медицински изследвания в софийската болница “Лозенец” не са установили наличие на отрова.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн