Съдът ще се произнесе по делото за Музея на религиите на 27 декември

STZAGORA.NET

На поредното дело за собствеността върху сградата на Музея на религиите, което се проведе днес, бяха изслушани по двама свидетели от страната на ишеца – Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България, и от страната на защитата, представена от трима юристконсулти – на Община Стара Загора, на Областната управа и на Министерството на културата. Съдията прие и изготвената допълнителна експертиза.

Както се очакваше, две жени-мюсюлманки – Закрие Мустафова и Зюмбюл Ахметова, съответно на възраст 64 и 65 години, заявиха, че в младостта си са посещавали Ески джамия в петъчни дни за молитва през 60-те години на ХХ век, докъм 1971-1972 г. Според тях джамията е била отворена инцидентно за няколко дни още веднъж, през 1992 г., по времето на тогавашния кмет на Стара Загора Антон Андронов, по случай мюсюлманския празник Рамазан. След края на съдебното заседание самият Андронов обаче, който се появи по това време в сградата на съда, категорично отрече пред неколцина представители на медиите да е издавал заповед за отварянето на джамията.

Свидетелите на защитата заявиха, че също като ученици през 60-те и 70-те години на миналия век са минавали ежедневно край джамията, но никога не са я виждали отворена. На вратата постоянно е висял голям железен катинар, отвътре не се е чувало нищо.

Адвокатът на ищеца пледира за това, че макар и със статут на паметник на културата, сградата може да бъде приватизирана.

Юристконсултите на Областната управа, на Министерството на културата и на Община Стара Загора Мая Панова, Миглена Касабова и Деница Славова посочиха на свой ред, че не съществува документ, доказващ собствеността на ищеца върху джамията, както и това, че с обявяването на един имот за архитектурен паметник на културата от национално значение той става публична държавна собственост, която не подлежи на реституция, и по тази причина искът не е допустим.

На организирания за трети пореден път протест на пред сградата на Окръжния съд против иска за реституция на Музея на религиите старозагорци заявиха, че земята, върху която е строена джамията, не е платена, нито пък в по-ново време са плащани данъци на държавата за притежанието на имота от страна на претендиращите за него.

Позиция на Stzagora.net: Ески джамия е строена преди векове от османската държава върху заграбена територия на тогавашната българска държава. След изтеглянето на османската държава през втората половина на 19 век от територията на Източна Румелия имотът остава собственост на възстановената държава. От Освобождението до днес България не е прехвърляла джамията в собственост на Мюсюлманското изповедание. Поради което настоящият съдебен иск е необоснован.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн