Днес се открива юбилейна изложба на Борис Денев в Стара Загора

STZAGORA.NET

Художествена галерия Стара Загора е домакин на юбилейната изложба „Борис Денев (1883-1969)“. Посветена е на 130-годишнината от рождението на художника и е четвъртата изложба, с която Съюзът на българските художници и Фондация „Поддържане на изкуството в България“ отбелязват този юбилей.

В експозицията са включени 52 живописни произведения, притежание на Съюза на българските художници, част от голямото дарение от стотици негови творби, което дъщеря му Славка Денева завещава на СБХ през 1983 г. Прибавени са и платна, притежание на Художествената галерия в Стара Загора. Изложбата се придружава от каталог, който СБХ издаде през 2013 г.

Тя обхваща живописни произведения от всички периоди в творчеството на Борис Денев. Куратор на експозицията и съставител на каталога е изкуствоведът Весела Христова–Радоева.

Борис Денев представя първата си самостоятелна изложба в София през 1909г. През 1910г. постъпва в Мюнхенската художествена академия, която посещава с прекъсване /военен художник в Балканската война/ до началото на 1914г. От 1914 до 1925г. е щатен художник към Щаба на Българската армия, рисувайки композиции с военна тематика. През 1919г. е сред основателите на Дружество „Родно изкуство”. Следващите пет десетилетия посвещава основно на живописта, утвърждавайки се като един от най-големите майстори на пейзажа в българското изкуство. Известен е с уменията си в областта на портрета, на фигуралната композиция с исторически, библейски и военни сюжети, на рисунката, обхващаща всички жанрове, на илюстрацията и т.н.

Откриването на изложбата е днес от 18.00 часа в Художествената галерия.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн