50% са реално изплатените суми по оперативни програми в Старозагорска област

STZAGORA.NET
Областният информационен център – Стара Загора проведе на 22 ноември 2013 г. втората си регионална годишна конференция на тема „Хоризонт 2020“, която представи резултатите и предизвикателствата, пред които бяха изправени бизнесът, местните общности и общините от област Стара Загора през първия програмен период на членството на страната ни в Европейския съюз.

Конференцията бе открита от председателя на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, който поздрави участниците в конференцията и пожела област Стара Загора да продължи да бъде сред водещите в успешното управление на европейски средства за местно и регионално развитие.

В конференцията взеха участие кметове, председатели на общински съвети, бизнеса, неправителствени организации, учебни заведения от региона.

За периода 2007–2013 г. България е договорила 110% от средствата по оперативни програми, а реално изплатените суми към бенефициенти са 49,77%, стана ясно от презентацията на Областна администрация Стара Загора за управлението на европейските средства в област Стара Загора. Регионът остава на пето място след областите Бургас, Пловдив, София и Варна по усвоени евросредства по Оперативните програми със сключени 255 договора на стойност 412 307 416 лева.

Успехите и проблемите при управление на европейски средства споделиха от община Чирпан, представители на I ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Гълъбово, бизнесът в лицето на “Булметал” АД и НПО-сектора в лицето на сдружение „Алтернатива 55“. Специален гост на конференцията беше Агнешка Островска, международен експерт в сферата на управление на европейски фондове от Полша. Тя сподели опита на страната си в усвояването на европейски средства като представи, че за периода 2007–2013 г. Полша е получила 69 млрд. евро за кохезионна политика, като от тях са договорени 80%. Сред ефектите на използването на европейските фондове през периода 2007-2013 г са 10,5 хил. км нови или модернизирани пътища, включително 1302 км магистрали, 1,5 хил. км модернизирани железопътни линии.

Представителят на Централния информационен и координационен офис съобщи резултатите от инициативата „Научени уроци“, осъществена от 28-те областни информационни центрове, която имаше за цел да очертае срещаните трудности на бенефициентите при реализирането на проекти по оперативните програми. След обобщение на данните като трудности бяха посочени продължителният период от кандидастването до реализирането на проектите; честите промени в нормативните документи за кандидатстване и управление на проекти; трудностите при отчитане на проектите поради различията в изискванията по оперативните програми; липсата на свободен финансов ресурс за реализиране на проектите и недостатъчният административен капацитет.

Евелина Стоянова, държавен експерт от Главна дирекция „Програмиране на регионалното развитие“ към Министерството на регионалното развитие, представи новите акценти на Оперативна програма „Региони в растеж“. Безвъзмездната помощ по оперативната програма през новия програмен период се очаква да бъде 1 142 963 700 евро, като 80% от средствата ще са по приоритетна ос 1 „Градско развитие“.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн