Общественият консултативен съвет сезира прокуратурата за тежкото финансово състояние на МБАЛ “Киркович”

STZAGORA.NET

Председателят на Обществения консултативен съвет (ОКС) и Областен управител в Стара Загора Живка Аладжова и зам.-председателят на ОКС Валентин Вълков внесоха днес искане в Окръжна прокуратура за проверка във връзка с лошото финансово състояние на МБАЛ “Проф. Ст. Киркович” в Стара Загора. Непосредствено преди внасянето на сигнала, на входа на Съдебната палата Живка Аладжова даде изявление пред медиите. Тя заяви следното:

“Както знаете, на заседание на Обществения консултативен съвет проф. Чакърова, директор на МБАЛ “Киркович” – Университетска, изнесе данни, които говорят за сериозни злоупотреби и недобро управление на болницата. Последва решение на Съвета да бъде сезирана прокуратурата. Затова в настоящия момент сме тук, за да внесем искане (сигнал) за извършване на проверка от нейна страна. Целта е прокуратурата да установи как през последните няколко години е било управлявано здравното заведение. В сигнала има изнесени данни за сключвани договори с фирми, които не са икономически изгодни за МБАЛ. Ние като гражданско общество искаме оттук нататък прокуратурата да си свърши работата. Ще следим за сроковете на преписката в прокуратурата и ако се наложи, ще сезираме и Главния прокурор.

Който от ръководството на болницата има вина за състоянието й, ще трябва да си поеме отговорността. Настояваме проверката да се извърши за период от минимум 5 години назад. Задълженията на МБАЛ към момента са 21 млн. лв., от които 17 млн. лв. са просрочени. Разбирате, че е недопустим фактът 100 “мъртви души” да са получавали трудови възнаграждения. Нека оставим прокуратурата да уточни подробностите около това.

Имаме разговор с проф. Чакърова за това, че болницата трябва да работи в абсолютна безопасност, защото, знаете, това са хирургични блокове – има изисквания, които касаят здравето и безопасността както на хората, които се лекуват там, така и на персонала.

Поела съм ангажимента да бъде представена публична информация и за други държавни дружества, които са в тежко състояние. Ние трябва да покажем на хората, че това е различното управление, което е прозрачно, нямаме от какво да се страхуваме, няма какво да крием.”

След завеждането му в деловодството на прокуратурата сигналът на Обществения консултативен съвет при Областния управител бе връчен от Живка Аладжова на Окръжния прокурор Константин Тачев (на първата снимка). Той уточни, че срокът за такава проверка обикновено е един месец, но при необходимост може да бъде удължаван до три месеца. Резултатът от проверката може да бъде образуване на досъдебно производство, отказ от такова или връщане на сигнала за допълнителна проверка.

Във връзка с МБАЛ досъдебно производство е било образувано през 2010 г. за поръчка на апаратура от чужбина, припомни Окръжният прокурор.

Следва факсимиле от внесения тристраничен сигнал:



#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн