Предприемачи от Стара Загора проведоха ползотворни бизнес срещи с представители на скандинавски фирми

STZAGORA.NET

Предприемачи от Стара Загора проведоха ползотворни бизнес срещи с представители на скандинавски фирмиЧленове на Българо-скандинавската търговска камара и представители на бизнеса и деловите среди от Старозагорски регион проведоха работна среща в Стара Загора. Тя беше организирана от Българо-скандинавската търговска камара и Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

В срещата участваха: Н.Пр. Хелена Пилсас Алин, посланик на Швеция в България (вляво на втората снимка); Н.Пр. Гюру Катарина Викьор, посланик на Норвегия в България (вдясно на втората снимка); председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов; президентът на Българо-скандинавската търговска камара Гьоран Свенсон, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова, председателят на Общинския съвет Емил Христов и представители на десетки фирми.

Благодаря на Търговско-промишлена палата – Стара Загора за поредния полезен бизнес форум, който се провежда в Стара Загора. Палатата се утвърди като една от водещите институции в България със съществен принос за търговските връзки и подпомагането на бизнеса, каза в приветственото си слово Емил Христов, председател на ОбС.

Ще подкрепям всички бизнес проекти. Вие, като бизнес организации и предприемачи, тласкате икономиката напред, заяви областният управител Живка Аладжова.

Една от причините да дойдем днес в Стара Загора е развитата индустрия в района. Не сте загубили темпо заради кризата и се развивате успешно, каза президентът на Българо-скандинавската търговска камара Гьоран Свенсон.

Олег Стоилов направи презентация на възможностите на регион Стара Загора, като акцентира на основните икономически сектори, на културно-историческите забележителности и на доброто взаимодействие между неправителствените организации, регионалната и местна власти и бизнеса.

Целта на форума е да се разширят възможностите за контакти между членовете на Българо-скандинавската търговска камара и фирми от Стара Загора и региона и за съвместни инициативи. В него участваха 17 скандинавски и около 50 старозагорски фирми. Техните представители имаха възможност да проведат и индивидуални срещи, на които обсъдиха възможностите за конкретно взаимодействие и партньорство.

Момент от обмяната на мнения по време на срещата

Един от успешните примери в Стара Загора за дългогодишно българо-скандинавско партньорство е мебелното предприятие Средна гора АД. От 34 години то е основен доставчик на столове от иглолистна дървесина на световния лидер в търговията с мебели ИКЕА (IKEA). През 2011 г. Средна гора сключва друго стратегическо партньорство с още едно голямо име в бранша – норвежката фирма Stokke. Старозагорското предприятие започва да произвежда емблематичния многофункционален детски стол Трип Трап. Гостите посетиха Средна гора АД след работната среща.

Основната цел на посещението ни в Стара Загора, която си поставя посолството на Швеция, е взаимно да представим нашите компании и да обсъдим възможности на съвместна работа. Търговският обмен между двете държави е ограничен, но има потенциал за развитие. Икономиките на България и на Швеция зависят до голяма степен от износа и трябва да се стимулират малките и средните предприятия, заяви посланикът на Швеция Хелена Алин. През 2012 г. преките инвестиции на фирми от скандинавската страна в България са в размер на 28,1 млн. лева.

Бизнес връзките между вашата страна и Норвегия не са толкова големи, колкото ни се иска. За миналата година са направени инвестиции за 1,1 млн. лева. Причината за малката сума е, че България все още не е популярна посока за правене на за бизнес за нашите фирми, заяви първият дипломат на Норвегия Гюру Викьор.

През последната година обаче се наблюдава засилен двустранен интерес. Най-големият норвежки инвеститор в България е Теленор – новият собственик на Глобул. Те са много доволни от България и след като го споделят в Норвегия ще доведе до нови инвеститори, коментира още г-жа Викьор.

Тя добави, че в Норвегия особено много се акцентира на възобновяемите енергийни източници, на енергийната ефективност и на иновации в зелената енергия. Не случайно част от общия финансов ресурс за България, който е в размер на 127 млн. евро, е насочен към програми за зелена енергия и транспорт, щадящ природата. Усвояването на средствата е трябвало да започне през 2009 г. и да приключи през 2014 г., но заради забавяне от страна на Европейския съюз срокът е удължен до 2017 г. В тази връзка посланикът на Норвегия цитира като успешен, финансиран по норвежката програма, проекта за качествата на атмосферния въздух, който Тракийски университет – Стара Загора изпълни.

Посланикът на Швеция Хелена Алин заяви още, че регионът на Стара Загора има изключително богато културно-историческо наследство, което трябва да се популяризира по-активно. Ежегодно през пролетта в Гьотеборг се провежда голям туристически форум и ако България участва в него, ще установи полезни контакти, каза още Хелена Алин.

Източник: ТПП – Стара Загора
#

gerb

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн