Кметът Живко Тодоров засади първото дръвче в есенната акция по градско озеленяване на Стара Загора

STZAGORA.NET

Община Стара Загора започна кампания за засаждане на фиданки за градско озеленяване. Кметът Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов участваха днес в засаждането на първите 6 ясенови дръвчета от двете страни на бул.”Цар Симеон Велики” пред Народно читалище “Св.Климент Охридски” и Начално училище “Д.Благоев”. Фиданките са от разсадниците край Мъглиж и Калояновец.

През ноември ще бъдат засадени общо 175 широколистни дръвчета, които ще обогатят уличната зеленина на областния град – 60 фиданки Шестил (вид явор с подобрени растежни качества в суха атмосфера), 20 Див рожков, 60 липи, 10 фиданки „Китайски мехурник“, 25 дръвчета от видовете Ясен и Чинар, както и Розова акация, Бреза и Липа, уточни главният озеленител на Общината Галя Караджова.

Залесяването е свързано с това, че заради извършващите се в града ремонти на доста места се наложи да бъдат отстранени дървета, съвпадащи с изпълняваните проекти, както и да бъдат подменени изсъхнали и отпаднали, разясни Живко Тодоров.

Кампанията е в съзвучие със славата на Стара Загора като един от най-зелените градове. Дръвчета ще бъдат поставени по всички свободни места в града.

Освен това по средната ивица на “Цар Симеон Велики”, по която бе изградена система за капково напояване, в момента се разсаждат 5000 рози на стойност 7000 лв. – три вида храстовидни и три вида мини рози. Цената е най-ниската, дадена в рамките на проведената от Общината обществена поръчка за доставката им, която приключи преди две седмици и сега се изпълнява. Ще се продължи и по други улици, предвидени за озеленяване.

“Въобще – трябва да се разширява зеленината в града. Това е една критика, която сме получили през последната година и сега работим по въпроса”, каза кметът. Той благодари за активността на участници във Фейсбук групи от Стара Загора, които са заявили участие в подобряването на зелената система на Стара Загора.

Негативен факт е, че от засадените розички вече има откраднати от недобросъвестни граждани. “Имахме проект тази година да започнем видеонаблюдение. От Министерството на вътрешните работи бяха заложили 100 хил.лв., ние от Общината – също толкова, за да стартираме системата първо в центъра. Но след корекция на държавния бюджет тези 100 хил.лв. бяха отнети и на този етап проектът няма да се случи”, сподели Живко Тодоров.

Чрез дарение ще бъдат предоставени 30 брези на Административно бюро „Център“, които ще послужат за възстановяване на отпадналите през годините дървета от същия вид на ул.“Д. Наумов“, северно от ул.“Ген.Столетов“. Ще бъдат предоставени брезички и на Административно бюро “Запад” за облагородяване на междублокови пространства в кв.“Казански“.

Община Стара Загора възложи доставката на декоративна растителност в изпълнение на проект за реконструкция и рехабилитация на ул.“Христо Ботев“ и ул.“Генерал Столетов“, както и за бул.“Цар Симеон Велики“, в отсечката между бул.“П.Евтимий“ и бул.“Крайречен“ и в отсечката между ул.“Х.Д.Асенов“ и ул.“Ал.Батенберг“.

Присъстващите на днешното засаждане на първите есенни дръвчета журналисти използваха участито на Живко Тодоров в него, за да се осведомят от първа ръка и по други актуални за Стара Загора теми.

Незаконните къщи в кв.”Лозенец” ще се събарят напролет, потвърди кметът. “Всичко там е превърнато в едно огромно незаконно сметище. На заетия терен няма сметоизвозване, няма водоснабдяване и канализация. Всичко там е под всякаква критика – буквално е катун. Това не може да продължава по този начин. Освен това самонастанилите се там не са и старозагорци. Те са от Нова Загора и от други места, нямат нищо общо с града и трябва да си вървят там, откъдето са дошли”, категоричен бе Живко Тодоров.

От началото на тази седмица из града върви комисия, която описва всичко, което не е както трябва в дейността по сметосъбирането и почистването. “Първо им дадохме срок да поставят малките кошчета по улиците. В момента ги разполагат, но все още не са покрили града, което за нас не е удовлетворяващо. Начинът, по който се мете, също още не е на необходимото ниво. Което ще се отрази, разбира се, на плащанията, а ако продължи пък системно, ще се отрази на взаимоотношенията на почистващата фирма с Общината – т.е. ще имаме основания да подходим по-радикално към тях”, каза кметът.

Новият пазар в Стара Загора, който вече има Акт 16, ще бъде открит, след като търговците се настанят в него. “Искаме да видим, че всичко е както трябва и че няма неуредици. Жребият мина добре – почти всички са настанени, които имаха желание. Останаха около десетина маси в западната част на пазара, където бяха цветарите, тъй като търговците считат, че тям няма да бъде толкова добре за тях. Може би там ще пускаме временни търговци, които искат да продават продукцията си само през лятото, например. По отношение на останалите няма проблем”, каза кметът.

Тенекиените бараки с щандове за конфекция в източната част на централния пазар са незаконни и трябва да бъдат премахнати, потвърди Живко Тодоров. Заповедта за това е в ход. След това, ако поставят други, те трябва да бъдат с одобрени проекти от Общината, с друг облик. “Тези бараки нямат никакви документи. Не знам как са поставяни навремето. За това не отговаря главният архитект, а по-скоро “Незаконното строителство” е бездействало. Ние не сме против това, да има там обекти, а да изглеждат както трябва”, каза кметът.
#crl

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн