Откриха паметна плоча в чест на дислоцирани в Стара Загора военни поделения

STZAGORA.NET


Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов и командирът на сухопътни войски генерал майор Нейко Ненов откриха днес паметна плоча, посветена на дислоцираните някога и впоследствие закрити военни поделения в Стара Загора. Тя е поставена на фасадата на днешното Военно формирование 48430, където някога са били разположени 1-ви батальон на 12-ти Пехотен полк (1904-1948 г.), 38-ми Мотострелкови полк (1958-2000 г.) и 38-ми Механизиран батальон (1948-2000 г.).

На събитието присъстваха също командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бриг.ген. Любчо Тодоров, скулпторът Слави Тенев, офицери, сержанти и войници на действаща служба и в запаса, участници във Втората световна война и др.

“Откриваме този паметен знак по повод 110 г. от създаването на 8-ма Пехотна тунджанска дивизия и Деня на сухопътните войски, който отбелязваме на 19 ноември – каза председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Стефан Пенев. – Ние изразяваме своята признателност към всички, които са служили в тези поделения, и които са част от родолюбивия и културен живот на Стара Загора.”

Паметната плоча е четвъртата, която се открива в Старозагорска област по решение на Областната комисия „Военни паметници”. До края на 2013 г. ще бъде открита още една паметна плоча в Стара Загора.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн