Общинският съвет в Стара Загора прие леко завишение на данъка върху недвижимите имоти

STZAGORA.NET

С взето на днешната редовна сесия на Общинския съвет в Стара Загора решение данъкът върху недвижимите имоти се увеличава с 0,2 на хиляда – от 1,25 на 1,45 промила. Данъкът за възмездно придобиване на недвижимо имущество (при закупуване на недвижим имот например) данъкът се променя от 1,6 на 2,5 на хиляда.

Необходимостта от увеличението бе мотивирано от кмета Живко Тодоров с необходимостта от съфинансиране от страна на Общината на четирите големи проекта – изграждането на Регионалното депо за битови отпадъци, обновяването на инфраструктурата по проект “Зелена и достъпна градска среда”, Транспортния проект (22 нови тролейбуса ще тръгнат скоро по старозагорските улици) и Водният проект, по който вече се работи. Освен това на общинският бюджет е под натиск заради увеличението на разходните пера – ток, минимална работна заплата и пр.

“Без увеличение на данъка върху недвижимите имоти Общината ще е принудена да вземе кредити, които ще се изплащат от бъдещите общински администрации, респективно от всички старозагорци. Като цяло задържането на данъчните нива във времето не е правилна политика, а и общинският бюджет няма да издържи на натиска, ако не бъде направена промяната, обоснова предложението си кметът. Ако това не стане, ще трябва да орежем капиталовата програма и догодина да не правим нищо. Няма как да не се вдигат данъците, да не се вземат кредити, а едновременно с това да съфинансираме европроекти и да обновяваме общината”, каза Живко Тодоров.

Даваме 4 млн. лв. за съфинансиране, а вземаме от европроектите 60 млн., коментираха предложението общински съветници. Увеличеният данък върху недвижимите имоти бе онагледен със следния пример: ако за едно жилище досега са плащани 50 лв. годишно, сумата сега нараства на 58 лв.

Въпреки увеличението данъкът върху недвижимите имоти в Стара Загора остава един от най-ниските в България. В София той е 1,875 промила, в Пловдив – 1,8 промила, във Варна – 2 промила, в Плевен – 1,9 промила и пр. Старозагорската ставка от 1,45 промила се изравнява с тази в Бургас, като по-ниска остава само в Русе – 1,2 на хиляда.

Опозиционните съветници от БСП изразиха тревогата си, че с постепенното увеличаване на данък сгради, такса смет, а в перспектива – и на данъка върху МПС-тата и здравните вноски, тежестта върху хората ще стане непоносимо висока. С това те обосноваха отрицателния си вот по точката.

Решението бе прието с 33 гласа “За”, 11 “Против” и 2-ма “Въздържал се”.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн