Зачестилите слънчеви изригвания могат да нарушат комуникациите и да попречат на авиацията

STZAGORA.NET
Във връзка с повишената вероятност за слънчеви изригвания със средна и голяма мощност (класове M и X) днес и през следващите два дни, е повишена и вероятността за радиоизбухвания в гигахерцовия обхват. Това създава условия за повишен риск от сривове в работата на мобилните връзки, Интернет, телевизията, системите за глобално позициониране и радарите.

Геомагнитната обстановка остана спокойна през последното денонощие. Потокът слънчеви протони с висока енергия (E=>10 MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита е леко завишен от два дни насам. Продължава тенденцията към неговото много бавно нарастване. Засега обаче остава под критичния праг за радиационна буря.

Радиационната обстановка, свързана с потока слънчеви протони с висока енергия (СЕЧ) може да се активизира в рамките на 3-дневната прогноза (28-30 октомври), включително и да достигне до нива на радиационна буря. Освен за космонавтите в МКС и техниката в околоземното космическо пространство радиационните бури представляват потенциална опасност и за гражданската и военна авиация (поради възможни сривове в работата на техниката за навигация и управление). При по- силни радиационни бури (бал S3 или по-голям) съществува радиационна опасност за екипажите и пътниците на самолетите, летящи на височини около 8-10 км над земната повърхност или по-голяма.

В рамките на 3-дневната прогноза се оаква Земята да се срещне с два изхвърлени от Слънцето плазмени облаци през последните дни. Във връзка с това днес геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и активна. Възможно е по-късно следобяд или привечер да достигне до ниво на малка геомагнитна буря. Утре ще бъде между смутена и активна, а на 30 октомври тя ще е между спокойна и активна. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за днес е 50%, за утре е 45%, а за 30 октомври е 20%. Вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини е 15% за днес, 10% за утре и 5% за 30 октомври.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн