Гранитския дъб се състезава в конкурса “Дърво с корен 2013″

STZAGORA.NET

Гранитският дъб в годините на неговата сила...

Гранитският летен дъб е финалист в конкурса “Дърво с корен 2013″. Гласуването (по този линк) се организира от фондация “ЕкоОбщност” и е активно от до 2 ноември. Номинирани са общо 10 български дървета. Победителят ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието му, както и правото да представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2014″.

Гранитският дъб е най-старото дърво в България, а може би и в Европа – възрастта му е около 1670 години. То е природна забележителност. През 1969 г. при силна буря се счупва най-дебелият клон на дървото. От този момент започва влошаването на неговото състояние: разцепване на ствола, постепенно съхнене на клоните. През годините са извършвани различни дейности за неговата защита и опазване, но без реален успех. За съжаление дървото бавно умира.

...и днес

Летният дъб в село Гранит е номиниран за участие в екокласацията от сдружение „Професионален форум за образованието”, София. “Ние сме родово и емоционално свързани със село Гранит – оттам са корените на членове на нашия екип – казват от сдружението. – Знаем, че този дъб е символ на селото и в продължение на много десетилетия на мегдана до дървото се вият празничните хора, вдигат се сватби и се отбелязват други събития. Всеки вторник под него се е провеждал пазар, на който търговци от Чирпан и Пловдив са идвали със своите промишлени и хранителни стоки. За съжаление през последните 30 години тези традиции вече не се поддържат. Искаме чрез инициативи и дейности, свързани със стария дъб, и с подкрепата на партньори и приятели да се опитаме да подпомогнем възраждането на селото. Благодарение на усилията на учителка и деца от местното училище днес има 27-годишно младо дърво – стабилен дъб, израснал на 50-60 м от ствола на “баща си”. Други “деца” на дъба са засадени по-късно до черквата, кметството и в общинския център. Ние също отглеждаме, все още в саксии, 5 фиданки – потомци на Гранитския дъб, които засадихме като жълъдчета тази пролет. Нашето желание е, когато фиданките укрепнат, да ги засадим в софийски паркове със съответните обозначения”, допълват още от сдружението.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн