Областният лидер Васил Самарски и старозагорските депутати от БСП са категорично за запазване на Полицейската школа и против бежански лагер в Казанлък

STZAGORA.NET

“Ние сме категорично против закриването на Школата на МВР в Казанлък и превръщането й в бежански лагер. Ще използваме всички законови инструменти, които са по силите ни, за да я запазим заедно с професионалистите, които работят в нея и с персонала й. Аргументите ни за това са стратегическото положение на Казанлък с оръжейницата “Арсенал”, както и това, че в Школата се подготвят хора, нужни на държавата, на МВР и на Министерството на отбраната, както и лица от чуждестранния контингент. 27 500 служители във вътрешното министерство не могат да бъдат подготвяни само в Пазарджик, като се игнорират другите две школи в Казанлък и Варна.”

Това заяви на пресконференция в Стара Загора днес депутатът от БСП Атанас Пъдев. Към днешна дата, по думите му, решение за промяна на статута на Полицейската школа в Казанлък не е вземано. Такъв въпрос не е поставян за разглеждане и в Постоянната комисия на Народното събрание по вътрешна сигурност и обществен ред. В допълнение на това е и позицията на Областния управител Живка Аладжова, според която на територията на Старозагорска област няма подходяща база за създаването на бежански лагер, припомни Атанас Пъдев.

“Нашата позиция в Коалиция за България е ясно изразена и подчертана. И към този момент среща разбиране”, заяви председателят на Областния съвет на БСП Васил Самарски. Той потвърди, че е запознат с идеята на регионалния лидер на ДПС и народен представител Халил Летифов относно болницата в Радунци, която е в тежко финансово състояние. “Изчакваме дали ще има реакция по този въпрос”, каза Самарски.

На въпрос за проблемите в старозагорската организация на БСП Васил Самарски каза следното: “Искрено се надявам скандалите да спрат в нашите партийни организаци и да се стигне до консенсус. Лично аз считам, че няма нищо лошо в това, да се проведе ново заседание на общинската конференция.” Според областния председател създаваните дискусионни клубове в БСП по инициатива на президента 2002-2012 г. Георги Първанов, в това число и този в Стара Загора от края на миналата седмица, са проява на демократичното начало в БСП и са форма на работа, предвидена в партийния устав.

Народният представител Георги Гьоков съобщи на днешната пресконференция какъв е отговорът на военния министър Ангел Найденов на негово питане относно международните анжажименти на МО, свързани с полигон “Змейово”. Подписаното през май 2013 г. Техническо споразумение със САЩ за унищожаването на конвенционални оръжия категорично не съдържа текст, който да реферира към извършване на каквито и да е дейности на територията на Централния артилерийски технически изпитателен полигон “Змейово” край Стара Загора, се казва в отговора на министър Найденов.

Сключването на Техническото споразумение със САЩ е продиктувано от ангажиментите на страната ни по отношение на т.нар. хуманитарни конвенции на ООН, рефериращи към международното хуманитарно право и защита на правата на човека. В този контекст подписаното Техническо споразумение ще осигури изпълнение на международно поети задължения на Република България и защита на националния престиж на страната ни пред международната общност, се казва в отговора на министър Ангел Найденов до Георги Гьоков.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн