Първа работна среща по съвместен проект между община Казанлък и община Кошянчин

STZAGORA.NET

Община Казанлък е домакин на първата работна среща по проект “Подобни и различни – обичаи и традиции за изграждане на регионална, национална и европейска идентичност”, реализиран съвместно с община Кошянчин, Полша, ОУ “Св. Паисий Хилендарски” – Казанлък и СНЦ „С грижа за децата до седем” – Казанлък.

Представителите на полската община, начело с председателя на Общинския съвет Михаил Аниол, бяха посрещнати в Община Казанлък от заместник-кмета Петър Косев. В духа на проекта, свързан с опознаване на сходните и различните обичаи в двете страни, каза, че 14 октомври е голям празник за християните в България, свързан с почитането на Св. Параскева или наричана още Св. Петка Българска, покровителка на децата, семейството и рода. Освен със запознаване с традициите в бита и културата на двата славянски народа, двете общини ще обменят опит и добри практики в местното самоуправление в сферата на образованието.

Проектът на Община Казанлък “Подобни и различни – обичаи и традиции за изграждане на регионална, национална и европейска идентичност” е свързан с Регионално партньорство по секторна програма „Коменски” на Програма „Учене през целия живот”. Бюджетът му е в размер на 44 980,32 евро, от които 38 735,24 евро от Програмата „Учене през целия живот” и 6245,08 евро собствено участие. Международен партньор на Община Казанлък е Община Koшянчин, Полша, като в изпълнение на дейностите (от есента на 2013 г. до лятото на 2015 г.) активно ще се включат партньори и от България – ОУ “Св. Паисий Хилендарски” – Казанлък и СНЦ „С грижа за децата до седем”, в което сдружение членуват 10 детски градини на територията на община Казанлък.

Регионалните партньорства дават възможност на местни образователни власти от два региона, намиращи се в две страни, участващи в Програмата „Учене през целия живот”, да работят заедно по една или повече теми от взаимен интерес в сътрудничество с училища и други организации, участващи в образователния процес. Тези партньорства по секторна програма „Коменски” целят да подпомагат участващите региони да развиват и обменят добри практики, да разработват средства за устойчиво трансгранично сътрудничество, с цел засилване на европейското измерение в училищното образование, както и да помогнат на партньорските региони да подобрят образованието, предлагано от тях на младите хора.

Проектът “Подобни и различни – обичаи и традиции за изграждане на регионална, национална и европейска идентичност” има три основни цели:
- съхраняване на старите фолклорни традиции и обичаи в региона и да напомни на младото поколение за тях. В епохата на глобализацията все повече и повече млади хора губят своята връзка с наследството от миналото.
- децата и учениците да научат повече за подобни традиции и обичаи от партньорския регион. Това ще им даде възможност да ги сравнят и да намерят общи европейски корени, както и да открият различията и да намерят своята уникална идентичност.
- подобряване на сътрудничеството между институциите на местно ниво.

Участници в проекта са бъдат училища, местнa власт и сдружения, съхраняващи традициите в различни форми (занаятчийство, готварство, чествания на различни събития). Те ще участват в празнуването на традиционни обичаи, свързани с Великден, Коледа, Сирни Заговезни, Ден на Вси светии и други чествания в община Кошянчин и в община Казанлък, съществуващи сега и в миналото. Крайни продукти на съвместната работа ще бъде CD с народни празнувания, готварска книга с местни ястия, туристическо ръководството на партньорските региони и учебни планове за бъдещи уроци, свързани със запазване на полските и българските традиции.

Чрез този проект голяма част от младите хора ще научат много за почти забравените обичаи на техните баби и дядовци и ще бъдат в състояние да подновят контактите си с по-възрастното поколение, като използват неговите знания и опит. Възрастните хора ще могат да участват в социалния живот на общината, насърчени от своите деца. За тях ще бъде интересно да участват или дори да сътрудничат в организацията на стари традиционни обичаи, тясно свързани с мястото, където живеят. Местните институции, чрез участието си в проекта, ще подобрят своите умения да си сътрудничат ефективно и с положителна нагласа, тъй като темата на проекта предизвиква положителни чувства в хората.

В делегацията от Полша участваха още Ева Бродови – координатор на проекта за Полша и експерт „Образование“ в община Кошянчин; Ян Матюшек – председател на Сдружението за развитие на общината; Камила Сосновска – учител по английски език ; Мирослава Плаза- библиотекар в училище; Малгужата Новаковска – учител по информатика; Селина Локай – учител по английски език.

Следваща среща ще бъде около 8 декември в полския град, където ще се обменят интересни идеи и обичаи, свързани с празнуването на Коледа и Нова година.
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн