Вдигат местни данъци догодина, но Стара Загора остава с най-ниска данъчна тежест от големите градове

STZAGORA.NET
Старозагорската община е принудена да увеличи някои от местните данъци и такси от началото на идната година заради очакваните по-големи разходи. Това съобщи кметът Живко Тодоров на брифинг в четвъртък, цитиран от Агенция “Стандарт”. Такса смет за гражданите ще се повиши от 1,2 на 1,5 промила, а за фирмите – от 3 на 3,5 промила. От 1,25 на 1,45 промила върху данъчната оценка пък ще се увеличи данъкът върху недвижимите имоти. Въпреки това местните данъци в община Стара Загора ще останат най-ниски в сравнение с другите големи градове в страната. В София например такса смет достига до 10 промила, а в Бургас – до 10,5 на хиляда. Няма да бъдат увеличавани също така таксите за детските градини, нито за техническите услуги в старозагорската община.

„Вноската, която сме длъжни да правим в екоминистерството всеки месец заради липсата на депо за битови отпадъци, догодина се увеличава два пъти и ще достигне общо 3,6 млн. лв.”, посочи една от причините за вдигане на налозите градоначолникът. Събраните средства ще се използват за създаването на общинска сепарираща инсталация за битови отпадъци, която ще намали количеството им в бъдещото регионално депо, а с това и разходите за депонирането им. Изграждането й ще започне напролет. Сключен е договор с фирма за разделно събиране и предстои поставянето на 600 нови контейнера за разделно събиране на отпадъци.

Строителството на депото край Ракитница ще се забави заради промяна в Закона за горите, която предвижда да бъде закупен терен от 220 дка горски фонд от парцела. Заради процедурата за закупуване строителството на депото ще стартира в началото на 2014 г.

През следващата година Община Стара Загора ще изпълнява проекти за над 100 млн. лева. Ще са ни необходими и 5 млн.лв. за съфинансиране, което налага излизането ни на кредитния пазар, обясни на пресконференция през седмицата кметът Живко Тодоров.

Целта на администрацията е да повишава събираемостта на данъците.

За съфинансирането на различни евпроекти догодина, който са за над 100 млн. лв., от общинската хазна трябва да бъдат заделени други 5 млн. лв., съобщи старозагорският градоначалник. Вложените оборотни средства впоследствие се връщат в общината.

За да покрие всички тези харчове и да стартира нови проекти през 2014 г., като цялостното обновление на жизнената среда в кв. „Три чучура-север”, общината ще бъде принудена да излезе и на кредитния пазар, призна още кметът.

Матей БОНЕВ
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн