Връчват на кмета Живко Тодоров подписка за канонизацията на жертвите от Старозагорското клане

STZAGORA.NET

Момент от подписката, събрана през последните месеци

Кметът на Стара Загора ще получи подписката на 15 000 души в подкрепа на процеса за канонизацията на избитите през 1877 година хиляди старозагорци. Тя ще му бъде връчена от общинския съветник Маноил Манев на 5 октомври в 8,30 ч. в зала 203 на Община Стара Загора.

Живко Тодоров е почетен председател на Инициативния комитет за канонизация на мъчениците от Стара Загора. На свое заседание през март 2012 г. Общински съвет Стара Загора гласува с пълно единодушие Декларация в подкрепа на предложението за канонизация, внесена от общинските съветници Гергана Микова и Пламен Йорданов.

В предложението е записано: „След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година градът е превзет от турската войска, опожарен и сринат до основи, а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците старозагорско клане – най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация”.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн