Космическото време днес: Започна геомагнитна буря

STZAGORA.NET
Плазменият облак, изхвърлен от Слънцето на 30 септември в резултат от избухването на протуберанс, достигна до Земята рано тази сутрин около 5 ч българско време, т.е. около 12 часа по-рано от очакваното. Това се случи поради значително по-голямата от очакваната скорост на неговото движевие. В момента скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е приблизително 600 км/с.

В резултат на това среднопланетарната геомагнитна обстановка рязко се активизира през последните 6 часа. В периода 6- -9 часа българско време среднопланетарният 3-часов Kp-индекс достигна 6. Това съответства на планетарна геомагнитна буря със средна мощност (G2). За съжаление от няколко дни липсват данни в страницата на геомагнитната станция в Панагюрище. Ето защо в момента не можем да съобщим конкретна информация за геомагнитната обстановка над България.

Повишената геомагнитна активност повлече нагоре и авроралната активност. В момента на много места в полярните райони откъм нощната страна на Земята се наблюдават сияния (Aurora Borealis (над Арктика) и Aurora Australis (над Антарктика). Регистрирани са и сияния на средни ширини (MLA – Mid Latitude Aurora).

Радиационната обстановка започна да се успокоява. Потокът на слънчеви протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита е в процес на бърз спад от около 4 ч българско време тази сутрин и в момента е малко под прага на слаба радиационна буря (S1).

Геомагнитната обстановка ще бъде активна днес и утре (2 и 3 октомври), включително до ниво на средна геомагнитна буря (G2). На 4 октомври геомагнитната обстановка ще се успокои и ще бъде между спокойна и смутена. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за утре е 45%, а за 4 октомври тя е 15%. Вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини за утре е 30%, а за 4 октовмри тя е 5%. Вероятността за геомагнитна буря със средна мощност на средни ширини за утре е 10%, а за 4 октомври е пренебрежима.

Текущата и очаквана активна геомагнитна обстановка за днес и утре е предпоставка за значително зачестяване на нервно-психическите прояви на възбуждане. Това включва по-висока вероятност за индивидуални и масови прояви на агресивно поведение + повишена консумация на лекарства с нервно-успокоително и психотропно действие. По-висока е вероятността за пътно-транспортни произшествия.

Наблюдаваното и очакваното ниво на геомагнитна активост към този момент не дават основания да се очакват проблеми с техническата инфраструктура на средни ширини, в т.ч. и в България. На високи ширини са възможни сривове в електропреносната мрежа, телекомуникациите, както и спонтанно задействане на алармени системи.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн