Декларация на участниците в срещата на тема “Музей на религиите или Ески Джамия”

STZAGORA.NET

(Проект)
Днес граждани на Стара Загора, обединени във Фейсбук групи, обществени, благотворителни, социални, патриотични и спортни организации, лидери на общински организации на парламентарно и извънпарламентарно представени политически сили, общественици, журналисти и представители на местната власт, заявиха притеснението си от наличието на индикации да станат факт предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, в частта им, касаеща собствеността върху манастири, храмове и молитвени домове, публикувани на страницата на Народното събрание.

Случващото се във Враца, Дупница, Самоков и други български градове, където действащи музеи се трансформират в бъдещи джамии, ведно с думите на турския зам.-министър председател Бекир Боздаг пред медиите, ни притеснява, че продължаващите с години опити на Мюфтийството да стане собственик на Музея на религиите ще ескалират.

Считаме, че най-старият град на Европа е образец за етническа и верска толерантност, гарантирана с кръвта на 14 500 старозагорци. Единственият в Европа музей, представящ на една педя напоена с кръв земя религиите на хилядолетия нетърпимост, трябва да остане паметник на възможността да съществуваме, без да се избиваме.

Заедно с общинските съветници, такива по волята на старозцагорци, настояваме да се уважава мъдростта и волята, съхранили града повече от 8000 години и да не се допуска и най-малката възможност заради партийни и/или финансови ангажименти Музеят на религиите в Стара Загора да бъде собственост на друг, освен на старозагорци.

Господин председател на 43-то Народно събрание, господа народни представители,

Дойде времето, в което всеки трябва да избере дали да бъде жител или гражданин. Затова е хубаво да ни послушате днес, за да не се изненадате, ако ние спрем да ви слушаме утре.

Не одобряваме и ще застанем срещу каквито и да било промени в закона за вероизповеданията, които могат да доведат до унищожаване на Музея на религиите в Стара Загора и да допуснат превръщането му в действаща джамия!

Народът, уважаеми избранници, комуникира с политиците по два начина – с покани или присъди. Днес Ви каним да ни чуете. За да не се наложи да Ви съдим на изборите следващата пролет.

Иначе големият българин и незабравим старозагорски поет Гео Милев ще ни прости, ако Ви кажем от наше име: „Октомври ще бъде май!”
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн