Живко Тодоров: Смятам, че държавата ще се намеси и няма да позволи фалит на Многопрофилна болница „Стоян Киркович”

STZAGORA.NET
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров пред Агенция „Фокус” относно финансовото състояние, в което се намира на Многопрофилната болница „Стоян Киркович” в Стара Загора

Фокус: Господин Тодоров, как ще коментирате изказването на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева относно това, че Многопрофилната болница „Стоян Киркович” в Стара Загора е пред фалит?
Живко Тодоров: На практика това е така, финансовото състояние на болницата „Стоян Киркович” в Стара Загора е много тежко. Алармиран съм за това многократно, като кмет. Държавата е собственик на тази болница, Община Стара Загора има много минимален дял и не участва по никакъв начин в управлението на болницата, освен с това, че я субсидираме, като се ползва общинска площ. От доста време насам болницата не ни внася дори такса „Смет”, но не сме я и търсили за това, защото това означава да блокираме сметките й. Опитваме се да влизаме в положение на тежкото състояние, в което се намира болницата. Смятам, че причината за положението на болницата в момента се крие в други неща, които са извън общината.

Фокус: Каква е причината, според Вас?
Живко Тодоров: От една страна, слаб мениджмънт, от друга страна, като цяло има много пропуски в здравната система, които водят до това състояние. Тежкото финансово положение на Многопрофилната болница „Стоян Киркович” в Стара Загора се дължи на слаб мениджмънт, а и защото в здравната система има много пропуски. Частните болници, които се увеличават, постоянно „изяждат” ресурса на държавните болници и те не могат да продължат да съществуват в същия си вид. Системата е такава, че ресурсът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на областно ниво е същият, какъвто е бил миналата и по-миналата година. Има, все повече частни болници, пациентите и заработените клинични пътеки на държавните болници намаляват, а оттам и ресурсът, с който разполагат. Факторите са комплексни, така че министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, има право, че финансовото състояние на болницата не е добро. Надявам се, че ще се вземат адекватни мерки, Стара Загора няма да остане без здравеопазване. Просрочените задължения на болницата са много и във всеки един момент е неясно дали ще могат да се изпълняват коректно ангажиментите към осигуряващите се пациенти.

Фокус: Има ли Община Стара Загора финансовата възможност да помогне по някакъв начин на болницата?
Живко Тодоров: На практика няма възможност и законов начин това да стане.Това може да се случи единствено с увеличаване на дяла на общината, но не мисля, че това е целта и начинът, по който здравеопазването в България трябва да се организира.

Фокус: Има ли реална опасност от фалит на Многопрофилната болница „Стоян Киркович”?
Живко Тодоров: Смятам, че държавата ще се намеси и няма да позволи фалит на Многопрофилната болница „Стоян Киркович” в Стара Загора. Но трябва да се направи ревизия за начина, по който са изразходвани средствата на болницата досега – дали всичко е било законосъобразно, или има нарушения. Всичко това трябва да се провери. Болницата „Стоян Киркович” има потенциал, лекарите са на много добро ниво, има добра апаратура, с която болницата е била снабдявана в годините. Но мениджмънтът на болницата трябва да бъде променен, също така са нужни и реформи в цялата система на здравеопазването в България. Има и други болници в България, които имат много задължения. Във вида, в който съществуват от доста години големите държавни болници ще оцелеят много трудно. Не винаги конкуренцията с частните болници е равнопоставена и коректна. Често и здравно неосигурени пациенти се налага да бъдат приемани в общинските и в държавните болници, докато частните болници нямат ангажимент към здравнонеосигурените лица. Има доста въпроси, които трябва да се решават.

Емили ВАСИЛЕВA
#

бутони за споделяне

2 коментари on “Живко Тодоров: Смятам, че държавата ще се намеси и няма да позволи фалит на Многопрофилна болница „Стоян Киркович””

  • Ивелина wrote on 26 септември, 2013, 6:03

    Старозагорската болница трябва да се запази – задължително. Необходима е обаче голяма реорганизация, за да догони по качество и бързина на работа международни болници, например – като немската. Миналата седмица разбрах как работи тяхната “Спешна помощ” – точно за 5 минути. С очите си видях как се взема кръв от вена, как се слага абокат – как няма дори червена точка и не чух – “Не мога да ти намеря вената”. Браво на лекаря – ендокринолог . Техните 5 минути ми спасиха живота. От сърце желая и нашата здравна помощ да достигне техните нива – ние имаме сили, имаме възможности – остават и да се намерят и то много повече пари за здравето на хората. Ние го заслужаваме.

  • МАРИЯ wrote on 27 септември, 2013, 10:44

    НЕКА ДА СЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА НА ТУБДИСПАНСЕРА ,ШЕФА МУ Е ГОЛЯМ ***.
    ***,А НЕ ДАВА ЗАПЛАТИ. ОДИТ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ ТАМ ПРИ Д-Р ЛЮБЕНОВ.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн