Недялко Недялков: Местната БАСТА ще набира още членове, преди да започне да създава структури

STZAGORA.NET

“Преди да започнем да създаваме местни структури, ще почакаме в БАСТА да се влеят още хора. Ръководствата ще са с 5-годишен мандат, затова е добре да има по-голяма представителност при излъчването им. Но насила никого няма да привличаме от други партии”. Това каза пред медиите в Стара Загора Недялко Недялков – бившият областен управител, който се отцепи от ГЕРБ и стана един от учредителите на новата политическа формация. Заедно с него в брифинга в клуба на БТА участваха д-р Николай Колев (бившият директор на МБАЛ “Коркович” допреди година и половина, а сега директор на новозагорската болница и хирург на половин щат в старозагорската, Маргарита Коева – член на финансовия комитет на новата партия, общинският съветник от Мъглиж Красимир Стойчев и Петя Стойчева, също от Мъглиж.

Недялков подчерта, че БАСТА за пръв път задава партиен формат с двустепенна хоризонтална структура, без ръководители. Учредителният конгрес е избрал 11-членен Управителен съвет, член на който е д-р Николай Колев, и 7-членен Съвет на ветераните, в който участва Недялко Недялков. Старейшините по устав имали право на вето върху решенията на УС, които след това се прегласуват с квалифицирано мнозинство от 2/3. Ексгубернаторът очаква по примера на БАСТА в близките месеци да се появят нови партии, тъй като на електората, по думите му, отдавна са му омръзнали несменяемите от зората на прехода политически фигури.

В съветите на общинските структури освен председателя ще влизат и представители на всяко от населените места, уточни Недялков. Те щели сами да редят листите за местните избори, без намеса от центъра. В общинските съвети ще се създават групи на БАСТА, ако от другите партии се отделят достатъчно на брой старейшини, които по устав могат да образуват група.

Целите на новата партия са участие в държавната власт, а по-късно и представителство в Европарламента. БАСТА се позиционира в център-дясното пространство на политическия спектър, и там ще търси евентуалните си коалиционни партньори. На учредителния й конгрес са присъствали гости от Българския земеделски съюз, ВМРО-БНД, ЛИДЕР и “Модерна България”. Недялков не изключи възможността от коалиране с ГЕРБ и Реформаторския блок.

На първия и засега единствен Управителен съвет е избран негов секретар – Мария Кунина. Тя обаче няма статут на ръководител на партията, подчерта д-р Колев.

Сред нестандартните организационни форми на новата формация се предвижда провеждането на онлайн референдуми по въпроси извън компетенцията на партийния конгрес. Необходимият кворум за разглеждане на повдигнат въпрос ще е 1/3 от членовете. Около БАСТА ще гравитират и избиратели със статут на симпатизанти.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн