Днес в Казанлък: Откриват паметник на генерал Скобелев

STZAGORA.NET
Днес (събота) от 10.00 часа ще започне тържеството по случай откриването на паметник на генерал Михаил Скобелев в Казанлък. Паметникът, изобразяващ пълководеца в цял ръст, се намира в пространството на кръговото движение на т.нар. Малко площадче, по-късно наречено площад „Видин Даскалов“, откъдето започва емблематичната казанлъшка улица „Ген. Скобелев“.

В съответствие с Решение № 620 от 30 май 2013 г. на Общинския съвет в Казанлък, по предложение на Община Казанлък, направено по повод инициатива на Национално движение „Русофили“, в началото на ул. “Скобелев“ в затревеното пространство на кръговото движение е издигнат паметникът на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев.

Проектът на паметника е на арх. Венцислав Йочколовски. Той представлява фигура в цял ръст на руския пълководец, излята от бронз и поставена върху гранитен капител. Фигурата на ген. Скобелев е дело на художника Ангел Спасов и е единствената в света скулптура на военноначалника в цял ръст, която се съхранява в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ Обикновено пълководецът е изобразяван на бял кон. За изработката на паметника от скулптурата в Плевен е направена една единствена отливка.

Средствата за изграждане на паметника в Казанлък са за сметка на Национално движение „Русофили“. Община Казанлък оказа изключително съдействие и подкрепа при реализацията на тази идея.

Паметникът е израз на почит към героизма на руските воини по време на Руско-турската освободителна война, от края на която през 2013 г. се навършват 135 години.

Официалното откриване е в рамките на днешния Десети юбилеен събор на приятелите на Русия – 7 септември, който се провежда на язовир „Копринка“. Съборът започва непосредствено след церемонията по откриване на паметника, като официалната му част е от 12.00 часа в рекреативния район недалеч от язовирната стена.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн