Предстоящо: Благотворително състезание с охлюви в подкрепа на приемната грижа за деца в Стара Загора

STZAGORA.NET

"Пистата" е с дължина (радиус) 33 см. Снимка БНТ - http://bnt.bg

На 13 септември (петък) в Стара Загора ще се проведе второ издание на благотворително състезание с охлюви в подкрепа на приемнага грижа за деца.

В „Най-ОХЛЮбимото благотворително състезание“ могат да се включат всички желаещи, за да намерят повече деца своите приемни семейства и да бъде подкрепена грижата за вече настанените приемни деца в Стара Загора, призовават организаторите от сдружение „Самаряни“, чиято инициатива е част от кампанията „Дарявай и се забавлявай“ в подкрепа на социалната услуга „приемна грижа“.

Всеки, който желае, може да участва в благородната инициатива на 13-ти септември (петък) от 17:30 часа в парк „Пети октомври“. Всеки участник трябва да се регистрира и да вземе своя състезателен талон срещу минимална дарителска такса за участие от 4 лв. Броят на охлювите-състезатели е ограничен. Талоните се получават в офиса на Сдружение „Самаряни“, на бул. „Патриарх Евтимий“ № 57 в град Стара Загора, от понеделник до петък, между 9:00 и 17:00 часа, или от специалната промоционална шатра, която ще бъде отворена за всички ентусиазирани охлюмани, в дните 05.09. и 11.09., между 18:00 и 20:00 часа, в района около Гъбата в центъра на града.

Освен ексцентричното състезание, което се провежда на кръгла писта и поставя предизвикателството от скоростно изминаване на цели 33 см (световният рекорд е 2 минути и 9 секунди) пред охлювите-състезатели, всеки от които със собствен номер и име, събитието ще бъде придружено от детски игри и много забавления. „Състезателите“ са осигурени от старозагорски развъдчик на охлюви и ще срещнат своите „притежатели“ в деня на голямата надпревара.

Най-ОХЛЮбимото благотворително състезание се провежда с изключителното съдействие на Община Стара Загора, ССИК „Различният поглед“ и подкрепата на 12 граждански и бизнес организации, които осигуряват наградите за победителите.

Официален медиен партньор за събитието е и национален здравен портал framar.bg, който редовно подкрепя инициативите на сдружение „Самаряни”.

Набраните средства по време на събитието ще бъдат в подкрепа на приемната грижа в Стара Загора. Сдружение „Самаряни” предоставя делегирани от държавата социални услуги в подкрепа на рисковите групи от деца и техните семейства вече 14 години. То нееднократно е участвало в процеса на извеждане на деца от специализираните институции и настаняването им след това в приемни семейства. Вече седем години екипът от специалисти набира, оценява и обучава кандидати за приемни родители. След одобрението им се предоставя и експертна помощ, за да полагат качествена грижа за приемните деца.

Все още липсва финансов стандарт, който да обезпечава услугата и доставчиците са принудени да търсят различни начини, за да продължат дейността на подобен специализиран екип. Най-често това е участието в различни европейски проекти. Разбира се, навременната помощ от граждани и местен бизнес също е значима подкрепа за повече деца в нужда, които да бъдат настанени в приемни семейства.

Към края на м. август 2013 г. в община Стара Загора има утвърдени 31 приемни семейства, в които са настанени 30 деца в общо 27 семейства. От тях само настанените през настоящата година са 4 деца в 4 семейства. Освен това, потърсилите информация за приемната грижа са 42 домакинства. Проведени са индивидуални информационни срещи с 24 от тях. През годината е започнала работа с нови 14 семейства – кандидати. Проведено е 1 обучение през месец март, в което се включиха 5 семейства. Планира се през месец септември още едно обучение, в което ще се включат още 5 семейства.

Повече за нестандартното събитие бихте могли да узнаете на официалната страница на Сдружение „Самаряни” – www.samaritans.bg.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн