Гълъбово празнува 44-та си годишнина от понеделник

STZAGORA.NEТ

Празничната програма по повод Седмицата на Гълъбово стартира в понеделник, 26 август. Началото на празненствата ще бъде дадено в 17:30 часа пред сградата на общината с официално тържество. То ще бъде предшествано от марш на мажоретките на СОУ „Васил Левски”. Те ще покажат новите си униформи и за първи път ще участват в събитие от общоградски характер.

Програмата ще продължи с вдигане на националния флаг и изпълнение на живо на химна на Гълъбово. След което кметът на общината Николай Тонев ще произнесе приветствено слово и ще открие празничната седмица.

Във фоайето на общината ще се открие изложба от фотоси на Боян Палазов под надслов „El Camino” – “Една сбъдната мечта”. В нея председателят на гълъбовското туристическо дружество ще представи пред гълъбовската общественост фотографиите от пешеходния си марш, по време на който той бе посланик на Гълъбово в Европа и извървя повече от 700 км пеша по пътя на пилигримите с гълъбовското знаме на раницата си.

* * *
Официалният празник на Гълъбово е 27 август. Това е денят, в който с Указ на Народното събрание през 1969 г. Гълъбово е обявен за град.

Община Гълъбово е разположена в югоизточната част на Горнотракийската низина. Заема площ от 348.8 квадратни километра и представлява 6.8% от територията на област с административен център Стара Загора. Обработваемата земя заема повече от половината от територията й – 54%.

Основният минерално-суровинен ресурс, с който разполага общината, са лигнитните въглища, които са в основата на въгледобива и електропроизводството. Те са част от Източно-маришкия каменовъглен басейн (площ около 200 кв. км; около 2,6 млрд. тона, разположени в пласт с дебелина 30 м; представляващи 57% от въглищните запаси на България), разположен на територията на общини Раднево и Гълъбово. Териториите за добив на полезни изкопаеми заемат 17,6% от общата площ на община Гълъбово.

Община Гълъбово има население 16 034 жители. Селищната мрежа включва 11 населени места – гр.Гълъбово и селата Обручище, Медникарово, Искрица, Мъдрец, Главан, Помощник, Априлово, Мусачево, Разделна и Великово.

В Гълъбово има РПУ, Районен съд и прокуратура, модерен търговски център и др.

Общинска администрация е в нова сграда, модерно обзаведена, съвременна и уютна. Разполага и с Общински център за услуги и информация, където може да се платят и местните данъци и такси.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн