Пожарната припомня противопожарните мерки за безопасност при работа с уреди с пропан-бутан

STZAGORA.NET

Снимка http://prodavalnik.com/

Използването на уреди и инсталации с пропан-бутан намира все по-широко приложение у нас. Наред с редицата предимства, втечнения въглеводороден газ крие своите опасности. Той е взривоопасен! За да се предпазите от аварийна ситуация е нужно да се спазват следните задължителни правила:

·       Да се използват само стандартни бутилки, уреди, съоръжения и елементи в инсталацията;
·       Своевременно да се извършват изискващите се технически прегледи.
·       При доставка на нова бутилка проверете дали тя е преминала задължителния хидравличен тест, което се удостоверява с наличието на щампа върху корпуса й.
·       Редуцир-вентилът на бутилката да е подходящ за работното налягане на уреда и да осигурява херметичност.
·       Разглобяемите съединения на газови съоръжения и инсталации се проверяват при работно налягане на газа с пенообразуващо вещество или с газсигнализатор, най-малко веднъж на 3 месеца.
·       Газови съоръжения и инсталации не се монтират в помещения с под, разположен по-ниско от нивото на околния терен.
·       Не пълнете битовите газови бутилки на колонки за зареждане на МПС! Задължително е бутилките да се пълнят до 80% от обема им в специализирани пунктове. При запълване на целия обем се рискува попадане на течна фаза в горелката,което ще предизвика неминуема експлозия.
·       Не поставяйте бутилката близо до източник на топлина, както и на пряка слънчева светлина (опасно е стените на бутилката да се нагряват над 40оС).При нагряване, налягането на газта в бутилката се увеличава рязко и е възможно експлозивно пръскане на бутилката.
·       Не съхранявайте и не ползвайте пропан-бутан в помещения без вентилация. Тъй като пропан-бутанът е два пъти по-тежък от въздуха, е необходимо вентилационните отвори да бъдат в долната част на помещението.
·       Не допускайте повече от 2 броя бутилки в едно помещение –една работна и една резервна, независимо дали резервната бутилка е пълна или празна. Препоръчително е бутилките да се разполагат на открито, хладно и сенчесто място, най-добре в метален шкаф с отвори.
·       Не оставяйте газови бутилки в банята, спалнята, мазето, тавана, на коридора и в стълбищната клетка, както и в близост до шахти и общи вентилационни канали.
·       Не обръщайте бутилката надолу, предпазвайте я от удар, не я оставяйте в легнало състояние, не я търкаляйте.
·       Не проверявайте никога за евентуално изтичане на газ чрез поднасяне на пламък. Удачен вариант за проверка в домашни условия е чрез сапунен разтвор.
·       Не пушете никога, когато сменяте бутилката.
·       Не допускайте уредите, работещи на газ, да се използват от деца и не ги оставяйте сами в помещения с газови бутилки и уреди.
·       В никакъв случай не предприемайте опити за модифициране (приспособяване) на газовите уреди и не преливайте газ от една бутилка в друга.
·       Ако бутилката изпуска газ (усеща се специфичен мирис на чесън), веднага затворете спирателния кран и я изнесете навън, докато все още не се е образувала взривоопасна газова концентрация.
·       Затваряйте вентила след изключване на газовия котлон.
·       Не подгрявайте бутилката, поливайки я с топла вода, защото рискувате взривяването й при рязкото повишаване на налягането в нея.
·       При използването на газови инсталации с пропан-бутан в кухненските блокове на заведения е препоръчително да се изпълни взривозащитена аварийна вентилация с изсмукване от долните части на помещението. В интерес на сигурността е добре да се монтира и газсигнализаторна система за пропан-бутан,която автоматично да включва вентилаторите при необходимост.

ОУПБЗН – Стара Загора
#

бутони за социални мрежи

1 коментар on “Пожарната припомня противопожарните мерки за безопасност при работа с уреди с пропан-бутан”

  • илко1 wrote on 20 август, 2013, 17:12

    Пожар има над Лозенец от няколко часа…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн