В “Мини Марица-изток” посрещат Деня на миньора с увеличена изкупна цена на лигнитните въглища

STZAGORA.NET
Увеличението няма да се отрази на сметките за електрическа енергия

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев утвърди вчера, ден преди днешното честване на Деня на миньора, промяна на продажната цена на добиваните в „Мини Марица-изток“ ЕАД лигнитни въглища, предназначени за производство на електроенергия.

Считано от 01.09.2013 г. цената на въглищата ще бъде 75.00 лв. за тон условно гориво (ТУГ). Досега цената на добиваните в “Мини Марица-изток” ЕАД въглища бе 71,50 лв/ТУГ.

Новата цена, както и увеличеното производство на централите в Маришкия басейн, ще доведат до повишаване приходите на “Мини Марица-изток” ЕАД от цена и произведена продукция, което ще благоприятства за промяна на тенденцията на развитие на дружеството в посока стабилизиране. Увеличението на цената на въглищата ще осигури доброто функциониране на “Мини Марица-изток” ЕАД, запазване на работните места и нормалното изплащане на трудовите възнаграждения на работници и служители, както и реализиране на инвестиционната програма на дружеството, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Цената на въглищата, добивани в “Мини Марица-изток” ЕАД, не е повишавана през последните години.

Новото увеличение, утвърдено от министър Драгомир Стойнев, ще влезе в сила от 01.09.2013 г. То няма да се отрази върху цената на електрическата енергия.

Увеличението на цената на въглищата, добивани в “Мини Марица-изток” ЕАД, е съобразено с техническите, икономическите, финансови и социално-икономически фактори, свързани с производството на лигнитни въглища, както и с компонентите за определяне на продажната им цена.

Днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще посети „Мини Марица-изток“ ЕАД, за да присъства на празника на миньорите. Заедно с него ще бъде и зам.-министър Иван Айолов. В 10.30 часа ще бъде отслужен молебен за здраве в църквата „Св. Иван Рилски“ в Раднево. След това министър Стойнев, зам.-министър Айолов и гостите на празника ще посетят предислоциран претоварен пункт в рудник „Трояново–север“.

Новият претоварен пункт, междинно звено от по-глобален проект за преустройство на товаропотоците за доставка на въглища по посока към ТЕЦ „AES Гълъбово”, бе изграден за няколко месеца в рудник „Трояново-север”. Построяването му в зоната на гара „Изток” на рудник „Трояново-1” съкращава общата дължина на използваните към момента жп линии за доставка на въглища с 5 км.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн