Космическото време днес: Бушува планетарна геомагнитна буря

STZAGORA.NET
ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
Среднопланетарната геомагнитна обстановка днес е активна, съобщи старозагорският учен доц.д-р Борис Комитов в HELIOTARAXY.COM. Причината е високата скорост на слънчевия вятър в околността на Земята, свързан с голямата коронална дупка в геоефективна позиция. Последните данни показват, че тази сутрин между 6 и 9 часа българско време е започнала планетарна геомагнитна буря. Продължава да липсва обновяване на уеб-страницата за текущите данни от станция Панагюрище и поради това засега не можем да дадем информация за актуалната геомагнитна обстановка над България. Потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10 MeV;СЕЧ) на геостационарна орбита беше в рамките на обичайния фон.

Очаква се геомагнитната обстановка утре да бъде между спокойна и смутена, а на 18 август да е спокойна. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за утре е 15%, а за 18 август е 5%. По наше мнение прогнозата за третия ден (18 август) може да претърпи сериозна корекция по посока на активизиране. Последното е в предвид на снощното C2.9-изригване и свързаното с него изхвърляне на коронална маса. Съществува минимална вероятност потокът слънчеви протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) да нарасне в случай на M- или X-клас изригване. Заедно с това съществува и минимална вероятност в рамките на 3-дневната прогноза да станем свидетели и на радиационна буря.

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше ниска. Най-мощното изригване стана през нощта около 01ч16мин бълг.време в района на групата петна 1817. Неговата мощност беше C2.9 (видео). Явлението беше съпроводено с радиоизбухване от II тип, което е индикатор за изхвърляне на коронална маса. Началната скорост на плазмения облак се оценява на 1019 км/с. Вероятността траекторията му да е насочена към Земята е голяма, но дали наистина това е така ще се изясни в рамките на днешния ден. Слънчевият рентгенов поток през последните часове е около нивото B4. Голямата коронална дупка, за която писахме през последните два дни, е все още в геоефективна позиция. (Интересно е, че на последните изображения от SDO тя почти не се вижда. Вместо нея има друга коронална дупка, обозначена като “CH1″, но значително по-малка и по-близка до екватора.) На слънчевия диск има 7 групи петна. Силен превес има петнообразувнето в южното полукълбо. Там са групите петна с номера 1817, 1818, 1819, 1820, както и новоизгряващите 1822 и 1823 (най-вероятно старите 1800 и 1805). В северното полукълбо е единствено малката група 1821. Групата 1817 възстанови своята “бета-гама-делта” магнитна конфигурация. Тя е сериозен потенциален източник не само на изригвания от клас M, но така също в по-малка степен и на такива от клас X, както и на протонни (СЕЧ) изригвания.

Боулдърското число нарасна до 129. Съответното Волфово число е по наша груба оценка около 90-100. Слънчевият радиоиндекс F10.7 e 123. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е около 640-650 км/с.

В рамките на 3-дневната прогноза (16, 17 и 18 август) слънчевата активност ще бъде предимно ниска. Вероятността за изригване от средния мощностен клас M е по 35% на ден. Вероятността за изригване от мощния клас X, както и за протонно (СЕЧ) изригване е по 5% на ден. Слънчевият радиоиндекс F10.7 утре и на 18 август ще бъде около 130.

НАБЛИЖАВА МОМЕНТЪТ, В КОЙТО МАГНИТНОТО ПОЛЕ НА СЛЪНЦЕТО ЩЕ ОБЪРНЕ СВОЯ ЗНАК

Явлението има регулярен характер и се случва всеки път непосредствено след поредния максимум на цикъла на Швабе-Волф, който популярно е известен като “11-годишен слънчев цикъл”. По този начин се формира слънчевият магнитен 20-22 годишен цикъл, известен още като “цикъл на Хейл”. В рамките на настоящия 11-годишен цикъл под номер 24 в Цюрихския ред смяната на знака на магнитното поле предстои да стане в рамките може би на следващите няколко седмици. Подобни събития играят важна роля в промените на климата.
#vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн