Областният управител Живка Аладжова разговаря с министрите на околната среда, образованието и земеделието

STZAGORA.NET

Разплащания, срокове и технически казуси при реализирането на първия етап от мащабния воден проект в Община Чирпан, дискутираха Областният управител Живка Аладжова, кметът Кичка Петкова и министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

От приключилия технически етап зависи стартирането на следващите процедури по Оперативна програма “Околна среда”, които се оказват нелеки за Общината. Реализацията му включва изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, довеждащ колектор, съпътстваща инфраструктура – мрежи по ВиК, електроснабдяване, реконструкции, разширение и редица допълнителни дейности. Стойността на проекта е около 40 млн лева. Това е инвестиция, която ще сложи край на ВиК проблемите в Чирпан и ще подобри изцяло водния цикъл. Разписаните дейности за интегрирания подход ще се осъществят за 25 месеца.

Аладжова и Петкова потърсиха среща с министъра, тъй като следващите стъпки, които Общината трябва да извърви са свързани с цялостното приключване на общинската водна инфраструктура, а програмните изисквания са разписани в следващ период за европейско финансиране. Усилията на Министерство, Областен управител и Община ще са в посока общи действия към повишаване качеството на живот в гр. Чирпан.

* * *
Областният управител Живка Аладжова се срещна в София и с министъра на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова. Тя представи инициативи, свързащи изискванията на индустрията и бизнеса с необходимостта от конкретно образование в региона. Обсъждането за профилиране на училищата за следващата учебна година (2014 – 2015г.), в съответствие с местната общност и икономика, трябва да допринесе за ефективни предложения за удовлетвореност на хората в областта. Преди дни в Стара Загора просветният министър съобщи, че ведомството й е отворено за мнения, забележки и предложения относно промените в закона за средното образование и предучилищното обучение. Областният управител благодари за посещението на министър Клисарова в Стара Загора.

* * *
На територията на област Стара Загора отново да заработи лабораторията за анализ на храните, за това настоя Областният управител Живка Аладжова пред министъра на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков. Аладжова се срещна с министър Греков, за да му представи конкретни проекти, които да се реализират в областта. Един от тях е изграждането на лабораторията към Областната дирекция за безопасност на храните Стара Загора.

Към настоящия момент лабораторния контрол, спрямо изискванията на българското законодателство, е организиран в Хасково по определен график. Според Областният управител лабораторията е нужна в Областната дирекция, за да гарантира прецизност на извършените анализи и безопасност на храните, да пести време за фирми и организации, ще намали транспортните разходи, ще даде възможност за обслужване на частни фирми и организации.

Известно е, че Старозагорски регион се характеризира с множеството си фирми от хранително-вкусовата промишленост и е немотивирано отсъствието на територията на задължителния лабораторен контрол, както и анализите в сферата на безопасността на храните, (фуражите, животновъдството и растениевъдството), мотивира инициативата си за възстановяването на лабораторията Областният управител Живка Аладжова. До преди няколко години такава служба е функционирала в Областната дирекция. От закриването й досега физическите и юридическите лица от Старозагорска област посещават частни лаборатории в съседните региони за изготвяне на експертни становища и оказване на консултативна помощ и по въпроси на качеството, идентичността, хигиенните норми и безопасността на храните в съответствие с националното и европейско законодателство.

Министър Греков изрази готовността си за съдействие по проекта. Очаква да му бъде представен финансовия анализ и обосновката за предприемане на конкретни стъпки по реализирането. По думите на Областния управител Дирекцията по безопасност на храните разполага със съответната база, а града – със специалистите.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн