“Богородична стъпка 2013″ за пръв път в два дни край Стара Загора, с участието на над 4000 изпълнители и гости

STZAGORA.NET

Заравнява се пътят към местността „Богродична стъпка“ на Старозагорските минерални бани, изкърпват се всички улици на изток и запад от площада, както и в селището, съобщи кметският наместник на селото Станчо Станев. Днес се поставят 6 екотоалетни, а утре ще бъдат измити улиците към центъра и площада. Всички паркови зелени площи са обезпаразитени.

В момента тече трескава подготовка за събора, вдигнати са две големи палатки, предоставени от старозагорския гарнизон, в случай, че времето е неблагосклонно, както беше миналата година. Двете сцени с размери по 80 кв.м са разположени сред зеленината на парка, пред минералната баня в курорта. В района на езерото се изгражда автентичен селски двор, който ще представя живота на село в естествени условия. Над 30 занаятчии и още толкова търговци ще изложат произведенията си по централната алея на парка и улицата на север от нея.

Поради големия интерес за първи път тази година Осмият национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка 2013” ще се проведе в два дни – 10 и 11 август. Очаква се от цялата страна край Стара Загора да пристигнат над 4000 певци, инструменталисти, фолклористи, танцьори, майстори-занаятчии и гости.

Официалното откриване е от 11.00 часа на първа сцена, а от 18.30 ч. там започва Празничен концерт по повод 110 години от Илинденско-преображенското въстание със специалното участие на Младежки хор „Золотая лира“ от гр. Самара, Русия.

По инициатива на Министерство на културата и Община Стара Загора в програмата за първи път се представят и 4 групи, вписани в националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“. Това са Певческа група „Добърски баби“ с художествен ръководител Смилена Попова, Група за народни обичаи и ритуали от с. Кошов, Русенско, с художествен ръководител Атанас Атанасов, Група за народни обичаи и ритуали „Юпер“ от с. Юпер, Разградско, с худ. ръководител Даринка Пенева и Фолклорен ансамбъл „Момин проход“ от гр. Момин проход, с худ. ръководител Бойка Кичукова.

Организаторите са подготвили още Детски пленер „Майсторете, ръчички, за радост на всички“, „Костюмът от нас – фотото от вас“ – кът снимка за спомен, демонстрация и разучаване на фолклорни танци и други.

Изпълнителит ще оценява жури в следния състав: проф. д-р Лозанка Пейчева – директор на Института по фолклористика и етнология с Етнографски музей при БАН, доц. д-р Наталия Рашкова – Институт по фолклористика и етнология с Етнографски музей при БАН, Любен Ботушаров – изкуствовед, диригент и композитор, Мария Градешлиева – директор на Национално училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“, Крум Георгиев – носител на световен Оскар за фолклор, член на Международната академия по традиционно изкуство и акад. Кирил Тодоров – композитор.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Съюзът на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея” – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани и Общество за фолклор.

На Осмия национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ ще бъде присъдена Награда на кмета на Община Стара Загора и ще бъдат връчени специални дипломи и плакети.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн