Стара Загора сведе глава пред подвига и саможертвата на защитниците на града

STZAGORA.NET

Признателна Стара Загора почете паметта и сведе глава пред подвига и саможертвата на защитниците на града преди 136 години. Представители на общинското ръководство поднесоха венци пред „Паметник на загиналите в Джуранлийския бой от 1877г.”, „Паметник на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877г.”, Мавзолей – костница „19 юлий 1877г.”, „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин” и „Паметник на загиналите във войните старозагорци”.

На този паметен ден потомците на Стара Загора винаги обръщат поглед към историческата Чадър могила и си спомнят с вълнение подвига, извършен на това място от защитниците на Стара Загора. Под звуците на Военния духов оркестър, с военен ритуал и почетен караул на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” беше посрещната почетна рота със Самарското знаме и знамето на Втора механизирана бригада.

Председателят на Общински съвет Емил Христов, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, общински съветници и други представители на общинската администрация участваха в тържественото общоградско честване, посветено на 136-та годишнина от боевете за защитата на града. Пред паметта и героизма на загиналите в боевете за защитата на Стара Загора преди 136 години се поклони и областният управител Живка Аладжова. В тържественото общоградско честване участва и зам.-областният управител д-р Тунджай Йозтюрк.

В словото си бриг.генерал Любчо Тодоров, командир на Втора механизирана бригада, припомни героизма на българските опълченци и руските воини, които водят решителни за хода на Руско-турската освободителна война боеве.

В подножието на паметника десетки старозагорци си спомниха за падналите герои и коленичиха пред тяхното велико дело. Венци и цветя на признателност поднесоха Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, Общински съвет Стара Загора, областен управител на област Стара Загора, обществени организации, политически партии, граждански сдружения и признателни граждани. В честването участваха и членове на национално дружество „Традиция”.




#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн