Престижни руски отличия за кмета на Стара Загора и председателя на Общинския съвет

STZAGORA.NET

Председателят на ОбС Емил Христов връчи на Светлана Савицкая почетен знак на Общинския съвет в Стара Загора

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и председателят на Общинския съвет Емил Христов получиха орден „Трудовая доблесть России“ от Всеросийската обществена организация на героите, кавалерите на държавни награди и лауретите на държавни премии. Отличието на кмета получи неговият заместник Иванка Сотирова, която благодари от негово име на руската писателка Светлана Савицкая, автор на документално-художествен роман „Балканът”, посветен на Руско-турската освободителна война. Отличията се присъждат за приноса им за съхранената памет от героичните събития и боевете през 1877 година. Освен отличията тя подари и картини на художника Никас Сафронов.

Обща снимка на наградените с руския медал старозагорци. Трети отляво - журналистът Петър Драгиев, Емил Христов, Любомир Вълков, Таньо Клисуров и Трифон Митев

„Балканът” е документално-художествен роман, който включва малко познати документи и разкази на съвременници. Книгата излиза през август на руски език, а догодина ще бъде преведена и на български. За създаването му Савицкая предприема миналата година обиколка на местата у нас, свързани с Руско-турската освободителна война. По този повод председателят на ОбС Емил Христов връчи на Савицкая почетен знак на Общински съвет Стара Загора.

Руската делегация се включи в програмата за отбелязването на 136-та годишнина от боевете за защитата на Стара Загора. Церемонията се състоя в Художествената галерия, където тази вечер се откри съвместна изложба от експонати на НПМ „Шипка-Бузлуджа” и Художествена галерия гр. Стара Загора под надслов „Българското опълчение – героична летопис”.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн