Транспортният министър в Стара Загора: Без карго летище, но с ремонтирана жп гара

STZAGORA.NET
Национална компания „Железопътна инфраструктура” е готова да построи жп инфраструктурата, ако бъде изградена нова индустриална зона в град Стара Загора. По инициатива на кмета Живко Тодоров бяха обсъдени възможностите за изграждане на интермодален терминал с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, съобщиха от Пресцентъра на Община Стара Загора.

Според министър Папазов Стара Загора е на стратегическо място, отлично за интермодален терминал, обоснован и от логистична гледна точка. Той посочи, че ако общината и бизнеса обединят усилия за обособяване на индустриален парк, Националната компания „Железопътна инфрастуктура” ще финансира свързването му с основната жп мрежа. Участниците в разговора се обединиха около тезата, че това в дългосрочен план може да доведе и до привличането на инвеститор за изграждане и на интермодален терминал на принципа на публично-частното партньорство.

В срещата, проведена в община Стара Загора участваха още народните представители Мариана Тотева, Андон Андонов и Георги Гьоков, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, ген.директор на НКЖИ Милчо Ламбрев, председателят на ОбС Емил Христов и зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов.

Министър Папазов заяви, че е запознат с тежкото състояние на ж.п. гара Стара Загора и информира, че до края на годината предстои да бъде извършен ремонт на покривната конструкция на стойност 80 000 лв. с ДДС. Кметът Живко Тодоров пое ангажимент да бъде проведен конкурс за идеен проект за архитектурното оформление на гарата и да представи план-сметка на ведомството за необходимото финансиране.

На поставения от кмета Тодоров въпрос за перспективата да има карго летище край Стара Загора, транспортният министър заяви, че това е екзотика, предвид близостта на летищата в Бургас и Пловдив. Според него разумните стъпки са за придобиване на имота от общината и превръщането му в индустриална зона и експоцентър.
* * *
“Настоящото ръководство на транспортното министерство не подкрепя идеята за строеж на карго летище край Стара Загора.

Това стана ясно от проведената днес в Стара Загора среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Данаил Папазов и кмета Живко Тодоров, съобщи онлайн изданието на Радио Стара Загора. В срещата участваха народните представители Мариана Тотева, Андон Андонов и Георги Гьоков.

„Скептик съм по отношение на проекта за карго летище, защото такива проекти вече са правени и в България има лош опит с тях”, каза след срещата министър Папазов. Министър Папазов уточни, че ако все пак към проекта има сериозни частни инвеститорски интереси, министерството няма да пречи, а ще съдейства за реализацията му.

До края на годината ще бъде извършен неотложен ремонт на покрива на ЖП гара Стара Загора, стана ясно още от срещата с транспортния министър. Предвижда се през следващата година сградата, която е в окаяно състояние, да бъде ремонтирана цялостно.
* * *
От Пресцентъра на Министерството на транспорта допълниха съдържанието на проведените срещи на министър Папазов в Стара Загора със следното:

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е готова да построи жп инфраструктурата, ако бъде изградена нова индустриална зона в град Стара Загора. Това стана ясно по време на днешната визита на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в областта и срещите му с кмета на общината Живко Тодоров и с областния управител Живка Аладжова.

По време на разговорите бяха обсъждани възможностите за изграждане на интермодален терминал в Стара Загора. Министър Папазов посочи, че трябва да бъдат направени проучвания за необходимостта от неговото построяване, но работещ вариант може да бъде обособяването на индустриална зона от страна на общината, като НКЖИ финансира свързването й с основната жп мрежа. Това в дългосрочен план може да доведе и до привличането на инвеститор за изграждане и на интермодален терминал на принципа на публично-частното партньорство или друго.

„Около 72 000 лева са отделени за извършване на авариен ремонт на покривната конструкция на гарата преди започване на зимния период“, съобщи Данаил Папазов при посещението си на съоръжението. По думите му през последните години на сградата са правени само частични ремонти, а гара Стара Загора е една от възловите големи спирки по жп линията Пловдив – Бургас. „В тази връзка през следващата година ще бъдат заделени средства за цялостния ремонт на приемното здание“, допълни министърът. От община Стара Загора се ангажираха да проведат конкурс за идеен проект за архитектурното й оформление, който да бъде обсъден с местната общественост.

Министър Папазов направи проверка и на първия етап от проекта Пловдив – Бургас. Трасето Михайлово – Калояновец е във финална фаза на изпълнение и предстои в близките седмици да бъде подписан акт 15 за последващото му въвеждане в експлоатация. Дължината на участъка е 10.65 км (приблизителна разгъната дължина на железния път 21 км). За изпълнението на целия жп проект Пловдив – Бургас по Оперативна програма „Транспорт“ е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 343 млн. лв., а общата стойност на проекта е над 477 млн. лв.
* * *

Областният управител Живка Аладжова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов обсъдиха състоянието на транспортната инфраструктура в Стара Загора и региона, съобщиха от Пресцентъра на институцията. В срещата участваха народните представители Георги Гьоков и Марияна Тотева (от ПГ на КБ в 42 НС), зам.-министърът Антон Гинев и генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев.

Министър Папазов съобщи приоритетите, по които ще се работи до края на годината, както и мащабните проекти, съобразени с европейските директиви в следващия програмен период от правителството. Областният управител Живка Аладжова представи мащабните проекти, стартирани от общините в старозагорски регион.

Институциите и гражданите на област Стара Загора настояват за модерна и интегрирана транспортна инфраструктура заради международните коридори и националните пътни артерии, които пресичат региона, подчерта Аладжова. По думите й важен за пътниците в региона е и железопътният транспорт като евтин, достъпен, екологичен, ползван от различни социални групи.

Не трябва да се спират влакове, ползвани традиционно от студенти и възрастни хора в областта, сподели Аладжова проблемите, които поставят гражданите при срещите си с нея, в т.ч и проблема на пътниците от гара Николаево. И министърът и директорът на НКЖИ бяха категорични, че удобството за гражданите на Николаево ще остане, решението ще е въпрос на вътрешни преструктурирания за компанията.

В следващия програмен период се дава приоритет на по-чистия от екологична гледна точка жп транспорт. В срещата бяха обсъдени и стартиращия ремонт на покрива на жп гарата в Стара Загора, както и необходимостта от обновяване и модерен дизайн на сградата, така че да отговаря на европейските стандарти. В срещата бяха обсъдени и проектите за тунела под Шипка и карго летище Стара Загора.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн