Елитните състезатели по лека атлетика на България идват на стадион „Берое“ в събота. Програма на 66-тата Балканиада

STZAGORA.NET

Всички топсъстезатели в българската атлетика, начело с Ивет Лалова и Ваня Стамболова ще пристигнат в Стара Загора града, заедно с Анелия Нунева, Стефка Костадинова и отборите от чужбина на Христо Марков и Илиан Пищиков, за 66-то Балканско първенство по лека атлетика за мъже и жени, което ще се проведе на на 27 и 28 юли на стадион „Берое”. За участие в първенството ще дойдат 700 атлети, треньори, журналисти и гости от всички 12 държави-членки на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ). Ще бъдат раздадени общо 60 комплекта медали за победителите в 30 дисциплини.

Над 200 души ще участват в церемонията по откриването на 27 юли 2013 г. от 16.00 ч. След 28 години градът отново ще домакинства на лекоатлетически игри от висок ранг, съобщиха на пресконференция днес ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова и членовете на Организационния комитет Емилия Драгиева и Красимира Чахова от Спортен клуб по лека атлетика „Берое”, които заедно с Община Стара Загора и Българската федерация по лека атлетика са организатори на Балканиадата.

На база на постиженията в Стара Загора ще стане ясен съставът на сборния Балкански отбор за участие в т.нар. Мач на гигантите на 31.08.2013 г. във Валанс, Франция, където българските атлети ще премерят сили със седемте най-добри отбора в света: САЩ ,Франция, Германия, Русия, Италия, Украйна и сборен отбор на Скандинавските страни. Ще се определи и съставът на отбора за двустранния мач по крос-кънтри на 15.11.2013 в Дубай, където ще се състезаваме срещу отбор на страните от Персийския залив.

В официалната откриваща пресконференция, която ще се проведе на 26.07.2013 г. от 11.00 ч. в зала 2 на общината, ще участват кметът Живко Тодоров, Добромир Карамаринов, член на Съвета на Европейската атетическа асоциация (ЕАА), президент на (АБАФ) и председател на Българската федерация лека атлетика (БФЛА), Роберт Емиян, Европейски рекордьор на скок дължина (8.86 м) и президент на атлетическата федерация на Армения.

В Стара Загора ще пристигне и вицепрезидентът на ЕАА Карел Пилни (Чехия). Очакват се и Дахлан Ал Хамад (Катар)- вицепрезидент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) и президент на Азиатската атлетическа асоциация, както и Ахмед Ал Камали (Обединени арабски емирства) – член на Съвета на ИААФ, президент на Атлетическата организация на страните от Персийския залив (GCC) и президент на Атлетическата федерация на ОАЕ, с които АБАФ има много добро сътрудничество в рамките на подписано споразумение за партньорство.

В продължение на 2 дни Стара Загора и обновените писти на стадион „Берое“ ще бъдат арена на спортни битки и голям спортен празник за всички жители и гости на областния център. Миналата година БФЛА гласува доверие на областния град да бъде домакин на Балканиадата, а подготовката е в ход от март т.г. Независимо от трудностите, Община Стара Загора успя да се справи, обобщи Емилия Драгиева. Имаме най-добрия стадион и най-добрата писта в България, заключи тя. По думите й новата писта и избраното покритие са щадящи за атлетите и ще ги пазят от травми. Драгиева изрази огромната благодарност към кмета на града и Общинския съвет, които отпуснаха 150 000 лв. от общинския бюджет за пребиваването на спортистите и треньорите. За първи път усещам в този град обединените усилия на всички за този важен спортен форум, подчерта тя.
Ремонтираната с 1,2 млн. лв. от държавния и общинския бюджет лекоатлетическа писта осигурява на Стара Загора възможност да се завърне в славните времена на Международния турнир „Самарско знаме“ и световния рекорд на Йорданка Донкова -12,21сек. от август 1988 г., в дисциплината 100 метра с препятствия, който и до днес не е подобрен. За това днес напомня само паметната плоча на входа на стадион „Берое”. Лекоатлетката няма да успее да пристигне заради семейни проблеми.
Монтирани са единайсет камери на Българската национална телевизия, която ще излъчва в преки предавания по Канал 1 на 27 и 28 юли, в часовия пояс от 17.30 до 19.30 часа.

Обща програма на първенството

Четвъртък, 25 юли 2013 г.
Пристигане на отборите и акредитация

Петък, 26 юли 2013 г.
Пристигане на отборите и акредитация
11:00 Пресконференция в Община Стара Загора, зала 2
19:30 Официална вечеря за водачите на отбори и ВИП–гостите (с покани)

Събота, 27 юли 2013 г.
10:00 Техническа конференция в хотел „Верея“
11:30 Работна среща на ръководителите на федерациите в Парк хотел „Стара Загора“
Следобед Първи състезателен ден

Неделя, 28 юли 2013 г.
Следобед Втори състезателен ден
21:30 Финален банкет

(Снимка на стадион “Берое”www.Beroe.bg)
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн