Почетохме паметта на Хаджи Димитър и неговите четници

STZAGORA.NET

145-та годишнина от геройската смърт на войводата Хаджи Димитър и наговите четници отбелязаха днес, 20 юли, Илинден, родолюбилви българи. Честванията, организирани от Община Казанлък, започнаха с историческа възстановка на събитията, състояли се под връх Бузлуджа, сега вр. Хаджи Димитър. 100 души, членове на НД „Традиция”, организирани от Регионалния клуб на движението в Казанлък „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк” пресъздадоха последните часове от боевете на четата с османските орди и гибелта на войводата. Слово за историческата дата и значението на подвига на Хаджи Димитър произнесе директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов.

Панихида в памет на загиналите български герои, най-възрастният от които е бил само на 32 години, ослужиха свещеници от Казанлъшка духовна епархия, начело с Крупнишкия епископ Инокентий. Той каза в своето приветствие към миряните, изкачили върха в знак на почит, че днес е двоен празник – на българския дух и родолюбивост и на християнските ценности.

Грамоти за участие в родолюбивото дело получиха от кмета на община Казанлък Галина Стоянова представителите на НД „Традиция” от София, Пловдив, Стара Загора, Панагюрище, с. Баня, с. Мирково, Добрич, Копривщица, Плевен, Ямбол, Нова Загора, Троян, Преслав, Травна, Сопот, Русе. Връчвайки грамотите, кметът Галина Стоянова подчерта, че това са хората, чието родолюбие е живо не само в датите на чествания като днешното, не само на 6 септември или на 3 март, а винаги, защо са патриоти във всяко свое дело и своя мисъл, за да я има и да пребъде България. Управителят на казанлъшкия клуб получи орден за заслуги от председателя на националното сдружение Станчо Джумалиев, а от своя страна клубът подари на кмета на Казанлък портрет на Христо Ботев и Васил Левски.

Кметът Галина Стоянова връчи благодарствен адрес на руската писателка Светлана Савицкая за нейния отгромен интерес към България и българската история и за написването на романа „Балканът”, посветен на Руско-турската освободителна война. От своя страна Светлана Савицкая връчи на кмета орден за дружба между народите.

Осветен от епископ Инокентий в съслужие с архийерейски наместник отец Петко Мотев, отец Иван от църквата „Св. Пророк Илия”, която днес чества храмов празник, и отец Цанко Бошнаков, обреден курбан бе раздаден на всички родолюбци, изкачили върха, за да склонят глава пред паметтта на героите:

Изложба с фотоси и информация за пътя на четниците под наслова „145 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа” бе подредил НПМ „Шипка-Бузлуджа” под открито небе.

Венци на почит и признателност поднесоха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която бе придружена от тримата заместник-кметове Петър Косев, Даниела Коева и Лилия Цонкова, заместник областният управител на Стара Загора Теодора Иванова, командирът на Военно формирование 55880 подп. Станислав Славов от името на командира на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, представителите на НД „Традиция”. Цветя поднесоха директорите на ИМ „Искра” и НПМ „Шипка-Бузлуджа”, председателят на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода” – Казанлък Костадинка Димитрова и председателят на тракийци в гр. Крън, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на запасните подофицери, Държавно горско стопанство – Казанлък. Цветя и венци пред паметника на войводата положиха председателите на общинските организации на СДС, БСП, ДСБ, БСДП, много родолюбиви граждани.

В церемонията участва почетна рота от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, както и духовият оркестър на бригадата. Прозвучаха изпълнения на учениците Димитър Киряков на кавал и Ивайло Стефанов – гайда.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн