Екоминистър Михайлова и кметът Живко Тодоров направиха първата копка на Водния проект на Стара Загора

STZAGORA.NET

Символичната първа копка на мащабния Интегриран воден проект на Стара Загора, на стойност 40,4 милиона лева, бе направена днес следобед в кв.”К. Ганчев” в присъствието на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и областния управител Живка Аладжова. Тук бяха и инж.Румен Райков – директор на “ВиК” ЕООД – Стара Загора, асоцииран партньор по проекта, Галин Михайлов – представител на Съветна на директорите на “Пи Ес Ай” АД и Латьо Латев – изпълнителен директор на “Пи Ес Ай” АД, народни представители, директорът на Басейнова дирекция Пловдив Атанаска Тунтова, директорът на РИОСВ – Стара Загора инж.Нанчо Видев, общински съветници, проектанти, представители на институции, медии и граждани. Водосвет за успеха на начинанието отслужиха старозагорски свещеници начело с Митрополит Галактион.

Отляво надясно: министър Искра Михайлова, инж.Румен Райков - управител на "ВиК" ЕООД - Стара Загора, кметът на Общината Живко Тодоров и областният управител Живка Аладжова в разговор преди първата копка

Част от официалните лица, участвали в церемонията по първата копка

Водосветът бе отслужен от Митрополит Галактион и свещеници от Старозагорската епархия

Изпълнител на строително-монтажните работи по проекта, срокът за реализацията на които е 10 месеца, е Обединение „Воден проект Стара Загора, в което влизат „Трейс Груп Холд“ АД като водещ партньор, „Пи Ес Ай“ АД, “Водстрой 98″ АД и „Инфраструктурно строителство“ ЕООД. Ръководител на проекта е зам.-кметът на Община Стара Загора инж.Янчо Калоянов.

Приветствие произнесе министър Искра Михайлова. “Чест и удоволствие е за мен да участвам в такъв радостен момент, в който се дава началото на реализацията на един проект, по който Община Стара Загора е положила много усилия, работила е в продължение на много години, преминала е през различни фази на одобрение и е достигнала до етапа, когато ние стартираме реализацията му. Това е един от големите и успешни проекти на Оперативна програма “Околна среда”. Това е един от проектите, който дава ясните измерения на това, как помощта, която ние получаваме благодарение на солидарността на Европейския съюз, може да достигне до всеки български гражданин и да подобри качеството му на живот. Над 32 000 са старозагорци, които ще усетят реализацията на проекта и подобряването на водните услуги на територията на Общината. Повече от 4000 са хората, които ще ползват подобрена услуга за канализация и водоснабдяване. Поздравявам Общината, поздравявам кмета на Стара Загора за добре свършената работа дотук. Поздравявам целия екип, работил по подготовката на проекта и съгласуването на всички етапи, за да се стигне до днешния ден. Сега доброто завършване на едно добро дело е изцяло в ръцете на изпълнителите. МОСВ ще продължава да съдейства максимално за реализацията на проекта” – каза министър Михайлова.

В словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза следното: “Благодаря на всички, които положиха толкова много усилия, за да бъде факт този важен за Стара Загора проект. Защото в 21 век е нормално да имаме навсякъде добро водоснабдяване и канализация, и да създадем нормални условия за живот и труд на хората в една все по-добра за живеене община. Специално искам да благодаря на екипа на МОСВ, на министъра г-жа Михайлова, затова, че съдействат на всички общини при реализирането на тези големи и толкова тежки проекти, които изискват много документация, много четене. Благодаря и на експертите от Община Стара Загора, които са тук и които положиха страшно много усилия, за да може всичко това да е факт. Оттук нататък, както министърът каза, трябва изпълнителят да си свърши съвестно работата. Те са голяма, сериозна фирма, в консорциум с други сериозни участници също, и вярвам, че в срок ще реализират това, което гражданите очакват от тях. Благодаря и за постоянното съдействие на областния управител. По този начин, със задружни усилия, смятам, че ще направим повече добри неща за нашия град и община. Успех на проекта и, дай Боже, след 10 месеца да можем да открием официално новопостроената канализация и водоснабдяване в Стара Загора”.

Интегрираният воден проект на Стара Загора включва изграждане, рехабилитация и модернизиране на около 27 км канализационна мрежа и реконструирана над 2 км водоснабдителна мрежа. Дейностите по него включват изпълнение на главен колектор по улица “Княз Борис І” , отливен канал и дъждопреливник, канализационна и водоснабдителна мрежа в кв. “АПК”, канализация на кв. “Кольо Ганчев-запад”, канализационна мрежа на село Богомилово.

Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”. Срокът за завършване на всички строително-монтажните работи е 10 месеца, но не по-късно от 30.09.2014 г.

За Интегрирания воден проект Община Стара Загора получи от Министерството на околната среда и водите почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн